ULJANIK KUPUJE 3. MAJ

Čačić: Stvaramo klaster sjevernojadranskih škverova

20.06.2012 u 15:14

Bionic
Reading

Pulski Uljanik postat će nakon privatizacije vlasnik riječkog brodogradilišta 3. maj, najavio je na današnjoj sjednici Vlade prvi potpredsjednik i ministar gospodarstva Radimir Čačić

Uljanik, u kojem država ima 84,2 posto vlasništva, bit će privatiziran kroz radničko dioničarstvo (ESOP) i dokapitalizaciju; naime, idući tjedan radnicima će biti ponuđena kupnja dionica pod povoljnim uvjetima, a minimalan prag za provedbu ESOP-a je 39 posto temeljnog kapitala Uljanika.

Potom slijedi dokapitalizacija u kojoj će sudjelovati brodarske kompanije i fondovi za gospodarsku suradnju (FGS-ovi), spominje se Quaestus, Prosperus i Nexus, koji zajedno s brodarskom tvrtkom Uljanik Plovidba osnivaju društvo posebne namjene, kojemu će se priključiti institucionalni investitori, odnosno, mirovinski fondovi.

'Omjer između institucionalnih ulagača i društva posebne namjene trebao bi iznositi najviše 36 prema 14 posto, a Vlada će tako privatiziranom Uljaniku prodati 3. maj', kazao je Čačić, koji uvjerava da Europska komisija neće prigovarati ovakvom modelu privatizacije.

S obzirom na to da je Viktor Lenac već u vlasništvu Uljanika, pulski škver postaje točkom okupljanja klastera sjevernojadranskih brodogradilišta, zaokružuje plan Čačić. 'To su vrlo složene transakcije i vjerujem da će biti uspješne. Nakon 20 godina guranja
stvari pod tepih ova je Vlada napokon krenula rješavati poteškoće', rekao je premijer Zoran Milanović i istaknuo kako vjeruje da će se Hrvatska mornarica i Obalna straža opremati kvalitetnim brodovima iz sjevernojadranskih brodogradilišta.

U međuvremenu, premda se govorilo da bi Brodotrogir trebao biti privatiziran u paketu s Trećim majem, u Banskim se dvorima neslužbeno doznaje da se od toga odustalo jer postojeći model ne predviđa ništa izvan temeljne djelatnosti - brodogradnje. Budući da se kod Brodotrogira radi o 'čudnovatom kljunašu' - razvijanju turističke djelatnosti kroz izgradnju marine, o tome se trenutačno pregovara s dvama potencijalnim partnerima - jednom stranom tvrtkom i grupom developera.

S druge strane, u završnu fazu uplovljava privatizacija Brodosplita, jer je je Europska komisija dala zeleno svjetlo i trenutačno su u tijeku pregovori sa samoborskim DIV-om oko finalizacije postupka privatizacije splitskoga škvera