TURISTIČKA SURADNJA

Ostojić pozvao Slovence na ljetovanje

15.06.2012 u 15:28

Bionic
Reading

Ministar turizma Veljko Ostojić razgovarao je u petak u Otočcu ob Krki o bilateralnoj turističkoj suradnji, zajedničkoj promociji na trećim tržištima i očekivanjima od ovogodišnje turističke sezone sa slovenskim ministrom za gospodarski razvoj i tehnologiju Radovanom Žerjavom

Na zajedničkoj konferenciji za novinare oba su ministra izrazila zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom te ocijenila da će se ona uspješno i nastaviti.

Ostojić je rekao da su Slovenci s 1,1 milijuna turističkih dolazaka i 6,6 milijuna noćenja prošle godine bili nakon Njemačke glavno hrvatsko turističko tržište te da vjeruje da će tako biti i ove godine.

Pozivam sve naše prijatelje u Sloveniji da opet dođu u Hrvatsku, gdje su uvijek dobrodošli', rekao je Ostojić.

Dodao je da je, prema neslužbenim rezultatima, u prva tri mjeseca ove godine u Hrvatskoj ostvareno devet posto turističkih dolazaka i 13 posto noćenja više nego u istom razdoblju lani te da vjeruje da će rezultati u nastavku godine isto tako biti dobri.

Cilj je rekordna prošla godina te nešto bolji turistički utržak od 9 milijardi eura, rekao je Ostojić, dodavši da je svog slovenskog kolegu pozvao da na jesen posjeti Hrvatsku.

Ostojić je rekao da je sa Žerjavom razgovarao o suradnji u okviru projekata prekogranične suradnje (IPA), o ukupnoj organizaciji nacionalnih turističkih zajednica u dvije države, a razmijenjena su i iskustva na području strategije razvoja turizma, gdje su pogledi vrlo slični, istaknuo je.

Slovenski ministar Radovan Žerjav rekao je da su odlični rezultati bilateralne suradnje na području IPA programa, gdje je u tijeku treći natječaj, te da je prihvatio Ostojićevu inicijativu da se u inače vrlo uspješan zajednički nastup u turističkoj promociji na trećim turističkim tržištima pokušaju uključiti susjedne države - Italija, Austrija i možda Madžarska.

Žerjav je rekao da su i rezultati koje slovenski turizam ostvaruje ove godine vrlo poticajni te da su hrvatski turisti u Sloveniji sve prisutniji.

Broj turističkih dolazaka u Sloveniju u prva tri mjeseca ove godine bio je za tri do četiri posto veći nego lani, a broj dolazaka Hrvata čak 12 posto veći, istaknuo je slovenski ministar za gospodarstvo Radovan Žerjav, koji je zadužen i za turizam.