SLAVKO LINIĆ

'Vlada će smanjiti doprinos za zdravstvo još dva posto'

13.06.2012 u 15:17

Bionic
Reading

'Ovih dana završavamo smjernice koje obuhvaćaju novih dva posto smanjenja troškova rada kroz zdravstvene doprinose', najavio je ministar financija Slavko Linić na današnjem susretu s poduzetnicima u organizaciji Američke gospodarske komore

U govoru pred stotinjak domaćih i stranih poduzetnika, ministar Linić predstavio je dosadašnji rad Ministarstva financija i najavio nove mjere za jačanje konkurentnosti gospodarstva. Pored dodatnog smanjenja zdravstvenog doprinosa, najavio je i produženje roka plaćanja PDV-a na 45 dana do kraja godine te skoro donošenje Zakona o financijskom poslovanju.

Zakonom čiji prijedlog će se ovoga petka naći na Vladi, strogo će se definirati rokovi plaćanja i postupak nagodbe u slučaju insolventnosti poslovnih subjekata. 'Nakon isteka 60 dana slijedi rok od 30 dana u kojem se uprava treba dogovoriti s vjerovnicima. Ukoliko to ne uspije, Vlada postaje aktivni posrednik između dužnika i vjerovnika', rekao je Linić, dajući do znanja da je država prisiljena preuzeti odgovornost zbog neefikasnosti sudstva u stečajnim postupcima. Postupak nagodbe vodit će se kao upravni postupak, a sud će potvrđivati postignutu nagodbu.

Ukoliko ni nakon 120 dana ne dođe do nagodbe, tvrtka ide u stečaj bez preustroja. 'Treba nam šest mjeseci za saniranje postojeće situacije i rješavanje problema nelikvidnosti', optimističan je Linić.

Ministar je najavio i mogućnost otvaranja još jednog roka za prolongiranje obveza poreznih dužnika s obzirom na to da je odaziv na prvi pozivi bio prilično slab.

Govoreći o državnim investicijskim projektima, izrazio je nadu da će se, unatoč poteškoćama, ostvariti plan za ovu godinu od sedam milijardi kuna državnih investicija više nego prošle godine. 'Kriza je toliko velika da u prvih godinu dana privatni sektor može učiniti vrlo malo', rekao je Linić, dajući do znanja da će se pokretanjem državnih investicija stvoriti pretpostavke da u idućoj godini i privatni sektor pokrene investicijski ciklus.

Još jednom je potvrdio da će u idućoj godini biti uveden porez na imovinu, čime će se otvoriti prostor za dodatno smanjenje troškova rada. 'Previše je imovine u rukama ljudi koji ne znaju što će s njom', rekao je Linić, dodajući da će porez na imovinu u funkciji (stanovanje, privredna aktivnost) biti niži, dok će za imovinu izvan funkcije biti znatno viši.

Priznajući da zbog duboke krize Vlada nema vremena za bavljenje strateškim planiranjem, pozvao je Nacionalno vijeće za konkurentnost da se aktivira na izradi strateških smjernica razvoja.

Unatoč tome što su prisutni poduzetnici podržali njegov rad, ministar Linić izrazio je razočaranje djelovanjem Udruge poslodavaca koja je, prema njegovom mišljenju, ostavila Vladu da sama traži izlaz iz krize.