KUPNJA BENZINSKIH POSTAJA

Zarubežnjeft ušao u pregovore s OMV-om

12.06.2012 u 15:32

Bionic
Reading

Ruski Zarubežnjeft pregovara o preuzimanju OMV-ovih benzinskih postaja u Hrvatskoj i BiH. Tu su informaciju Jutarnjem listu potvrdili izvori iz Optima grupe, Zarubežnjeftove tvrtke u BiH. Kupnja OMV-ovih benzinskih pumpi bila bi prvi iskorak Zarubežnjefta - bilo izravno, bilo preko Optime - na hrvatsko tržište maloprodaje naftnih derivata

Pregovori su još u početnoj fazi, no dobro se razvijaju, pa se u Zarubežnjeftu, koji ionako dulje vrijeme gleda prema Hrvatskoj, nadaju njihovu uspješnom završetku i skoroj zamjeni OMV-ova brenda onim Zarubežnjeftovim.

'Mogu potvrditi da je Zarubežnjeft već u pregovorima s OMV-om. Zanimaju nas njihove benzinske crpke i u Hrvatskoj i u BiH. Širenje poslovanja u Hrvatskoj za nas bi bio veliki korak i iskoristili bismo ga za daljnju ekspanziju na hrvatskom tržištu', kazao je Jutarnjem listu neimenovani sugovornik Optime.

O novcu koji je Zarubežnjeft spreman dati za preuzimanje OMV-ove mreže u Hrvatskoj i BiH nije želio govoriti.

U OMV-u su još krajem prošle godine najavili povlačenje s tržišta Hrvatske i BiH, a prodaju su povjerili Deutsche Banku. Kao glavne razloge prodaje naveli su da se Hrvatska i BiH 'optimalno ne uklapaju u OMV-ov lanac opskrbe', kao i da kompanija želi pojednostaviti svoj portfelj i postupno se odmaknuti od prerade nafte i trgovine prema istraživanju i proizvodnji te prema plinskom biznisu.

OMV je na hrvatskom tržištu prisutan od 1992., a do danas je sagradio 63 benzinska servisa i zapošljava 70 ljudi. Njegov udio na hrvatskom tržištu maloprodaje naftnih derivata iznosi 13 posto, što ga čini prilično jakim igračem.

U BiH OMV posluje od 2001., posjeduje 28 benzinskih servisa i ima tržišni udio od osam posto. Prema nekim procjenama, OMV bi od prodaje mreže svojih benzinskih crpki u Hrvatskoj i BiH mogao dobiti oko 150 milijuna eura