SANDRA ŠVALJEK

Oporavak gospodarstva očekuje se ove godine

12.06.2012 u 13:01

Bionic
Reading

Iako je u prvom kvartalu pala industrijska proizvodnja i BDP, a svjetski ekonomski analitičari stavljaju nas rame uz rame s Grčkom, s domaćeg terena stižu ohrabrujuće vijesti. Drugih šest mjeseci ove godine trebao bi obilježiti lagani oporavak domaćeg gospodarstva, dok bi se u 2013. taj trend trebao i pojačati, rekla je Sandra Švaljek s Ekonomskog instituta u Zagrebu

Istaknula je kako bi se trebali ugledati na države Europske unije koje je recesija tek neznatno okrznula poput Poljske, Njemačke ili Češke. Svim tim zemljama jedno je zajedničko - povećan izvoz. A upravo u tom segmentu Hrvatska bilježi znatan pad. Uz to, naglasio je na današnjem sastanku u Hrvatskoj gospodarskoj komori - Komori Zagreb Gordan Maras, ministar poduzetništva i obrtaod 2008 godine investicije bilježe pad od čak 40 posto

Švaljek naglašava pak da će Europska unija bilježiti veći rast od eurozone, no da će moguća pozitivna kretanja gospodarstva biti ipak 'prožeta neizvjesnošću u Europskoj uniji'.

'Europska unija u cjelini ne pronalazi način da konkurira brzorastućim velikim ekonomijama poput Kine', rekla je Švaljek i dodala kako će EU u ovoj godini zabilježiti stopu rasta od nula posto, a u 2013. od 1,3 posto. U isto vrijeme, stope rasta u Kini bit će oko nevjerojatnih osam posto


Zagreb izvlači Hrvatsku

Iako u glavnom gradu živi 18,5 posto ukupnog hrvatskog stanovništva, Zagreb ostvaruje čak jednu trećinu BDP-a Hrvatske, kazala je Švaljek. U ostatku zemlje stopa nezaposlenosti u prosjeku iznosi 20 posto, dok je u Zagrebu sedam posto manja. Tu se također ostvaruje čak trećina ukupnog izvoza.

Najveća se razlika vidi po BDP-u po stanovniku. Tako on u Zagrebu iznosi 17,8 tisuća eura, dok je hrvatski prosjek deset tisuća eura. Metropola tako ostvaruje i polovicu ukupnih prihoda poduzetnika te se tu plaća čak 60 posto poreza na dobit.

Grad Zagreb više troši, manje uprihoduje

Unatoč činjenici da je Zagreb gospodarski motor cijele države, sama gradska uprava loše posluje. Tako se iz godine u godinu bilježi rast potrošnje, a paralelno s tim i pad prihoda. 'Bez obzira na to što je gospodarstvo Zagreba važno za Hrvatsku, fiskalni kapaciteti grada padaju', rekla je Švaljek i dodala kako bi porez na nekretnine osigurao Gradu stabilnije prihode od poreza na dobit.

Turizam kao rješenje

Uza sve prikazane krivulje koje se od 2008. naglo spuštaju, segment turizma bilježi drugačiji trend. Zagreb ostvaruje dva posto od ukupnog broja turističkih noćenja u Hrvatskoj. Iako je trend pozitivan u cijeloj zemlji, u Zagrebu, a posebice u Zagrebačkoj županiji taj je trend u još izraženijem rastu. 'Ti trendovi pokazuju da postoji interes turista te je rast iznadproporcionalan. Poslovni subjekti moraju pronaći svoj interes u ovom segmentu', zaključila je.

Ministar je pak općenito govorio o potezima svog ministarstva, od Poduzetničkog impulsa, tj. poticaja, do povećanja likvidnosti, smanjenja troškova države i sličnog.