DAN PODUZETNIKA

Mesić predlaže kompenzacije s državom

05.05.2009 u 12:56

Bionic
Reading

'Poslodavci su o problemima progovorili još u listopadu kada su predlagali antirecesijske mjere u sklopu programa '5 do 12'. Propuštena je i prilika da se rebalans proračuna napravi još u prosincu', naglasio je Damir Kuštrak, predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca na tradicionalnom godišnjem susretu gospodarstvenika Dan poduzetnika 2009.

Ovogodišnji Dan poduzetnika na kojem se okupilo više od tisuću gospodarstvenika posvećen je gospodarskim granama koje su najviše pogođene krizom.

U uvodnom obraćanju sudionicima skupa Damir Kuštrak, predsjednik HUP-a, kritički se osvrnuo na poteze Vlade. Kuštrak je istaknuo da se u Hrvatskoj vodila nepotrebna rasprava o tome jesmo li u krizi ili ne te je donošenje mjera kasnilo najmanje šest mjeseci. Dodao je da su na kraju donesene proturecesijske mjere, ali je proveden samo rebalans.

On se, između ostaloga, osvrnuo i na zakon o minimalnoj plaći ustvrdivši da se ona mora prilagoditi uvjetima u kojima poslujemo. Kuštrak je još jednom naglasio stajalište poslodavaca da hrvatsko gospodarstvo ne može podnositi teret administrativnih vlasti jer gotovo 600 administrativnih jedinica predstavlja preskup aparat koji guši gospodarstvo.'Treba nam manja, stručnija, efikasnija i bolje plaćena javna uprava', zaključio je Kuštrak.

Sudionicima skupa obratio se i premijer Ivo Sanader te Dubravko Radošević, izaslanik predsjednika Republike Stjepana Mesića.

Premijer Sander pohvalio se ocjenama MMF-a da se Hrvatska dobro nosi s krizom te je naglasio da su dosadašnje vladine mjere inicijalne, što znači da ih može biti još. 'Treba podnijeti određene žrtve kako bismo isplivali iz ove krize, kao što je smanjenje plaća javnim i državnim službenicima. To su bolni potezi koje odgovorna Vlada mora učiniti', rekao je Sanader.

Dubravko Radošević, savjetnik predsjednika Mesića, pročitao je pismo poruku predsjednika u kojem su istaknuta dva ključna problema: nezaposlenost i nelikvidnost. Kao mjera za poboljšanje likvidnosti predloženo je da Fina organizira multilateralne kompenzacije u kojima bi sudjelovala i država.

O stanju i poteškoćama u najteže pogođenim gospodarskim granama te prijedlozima rješenja za probleme hrvatske industrije, malog i srednjeg poduzetništva, poljoprivrede, turizma i građevinarstva, govorit će vodeći ljudi HUP-ovih granskih udruga. Predviđena je i rasprava poduzetnika s predstavnicima izvršne vlasti u kojoj će se tematizirati goruća pitanja hrvatskog gospodarstva i predložiti moguća rješenja.