UREDNE PLATIŠE

OIB razotkrio da je 600.000 mrtvih plaćalo porez

Bionic
Reading

Čak 600.000 mrtvaca, od kojih je dobar dio uredno podmirivao režije, porez na dobit i druga davanja državi, razotkrila je Porezna uprava otkako koristi OIB sustav, piše Poslovni dnevnik

Marijana Vuraić-Kudeljan, pomoćnica ravnateljice Porezne uprave, izjavila je na prvoj prezentaciji rada OIB sustava na okruglom stolu Sređivanje javnih i državnih registara u organizaciji magazina Banka kako je očito da su za te pokojnike račune plaćali nasljednici koji su procijenili da im je to isplativije.

'Prije OIB-a bilo je svega, ali i sami smo ostali iznenađeni koliko je mrtvih osoba bilo u našem sustavu i kako su baš pokojnici najurednije podmirivali svoje obveze', ističe Vuraić-Kudeljan.

Nastavila je da danas Porezna uprava preko OIB-a ima sve podatke o financijskom stanju građana. Zahvaljujući tom sustavu automatiziran je i upis umrlih pa sličnih slučajeva više nema.

Navodi da iz MUP-a dobivaju podatke o vozilima, iz Agencije za civilno zrakoplovstvo podatke o vlasnicima aviona i helikoptera, a iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture podatke o plovilima.

'Ako se pokaže da je vozilo ili avion skuplji od određenoga praga ili da je plovilo dulje, softver u Poreznoj upravi automatski pali upozorenje o kojem se tako mnogo pričalo posljednjih mjeseci', kaže Vuraić-Kudeljan. Prema dostupnim podacima prag je zasad 400.000 kuna i može se mijenjati, piše Poslovni dnevnik