VLADA I SINDIKATI

Počinju pregovori o ukidanju božićnica i regresa

04.06.2012 u 07:45

Bionic
Reading

Vlada i sindikati javnih službi danas počinju pregovore o Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU). Hrt.hr javlja kako je potpredsjednik Vlade Neven Mimica, kao predsjednik Vladina odbora za pregovore o TKU, pozvao na sastanak osam reprezentativnih sindikata s područja obrazovanja i znanosti, zdravstva, socijalne skrbi i kulture. TKU, kojim se uređuju radna i materijalna prava javnih službenika, potpisan je u listopadu 2010., a vrijedi do 31. srpnja 2013., pa sindikati zasad ne moraju prihvatiti pregovore o njegovim izmjenama

Hrt.hr podsjeća kako Vlada ukidanjem dodataka poput božićnice, javnog prijevoza i regresa želi uštedjeti 800 milijuna kuna te da je konačni cilj ušteda od dvije milijarde, koliko su početkom godine ministri trebali, a nisu - uštedjeti u svojim resorima.

Zato će uskoro pregovarati i sa sindikatima državnih namještenika i službenika o ukidanju njihovih prava - ili privilegija.

Očekuje se da pregovori neće teći glatko. Vlada traži odricanje od nekih stečenih prava u javnome sektoru, a sindikati ne daju da se diraju radnička prava u državnim, javnim i gradskim službama, ali ni u velikim tvrtkama s dobro dogovorenim kolektivnim ugovorima.

Sindikat znanosti i visokog obrazovanja neće se odazvati Vladinu pozivu na pregovore, jer, kako je kazao Vilim Ribić, njihove su božićnice 'ionako već dali HEP-u'.

Šef Preporoda Željko Stipić izjavio je da je Vlada pala na nekoliko ispita vjerodostojnosti, pa i u partnerskome odnosu sa sindikatima, pa je teško da će dobiti njihovu potporu.