ENERGETSKI DOGOVOR

Na pomolu projekti Hrvatske i RS-a vrijedni milijarde

02.06.2012 u 10:20

Bionic
Reading

Unatoč napetim političkim odnosima između Hrvatske i bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske (RS), dogovaraju se ekonomski projekti vrijedni više milijardi kuna

Prema pisanju Večernjeg lista, premijeri Zoran Milanović i Aleksandar Džombić postavili su temelje za suradnju još u veljači na radnom ručku u Sarajevu.

Predstavnici HEP-a i Elektroprivrede Republike Srpske pregovaraju o rješavanju sporova između dviju država koji vuku korijene još iz vremena bivše države.

Republika Srpske od Hrvatske potražuje neisporučenu električnu energiju temeljem ugovora o gradnji hidroelektrane Dubrovnik, dok s druge strane HEP smatra da ima pravo na dio proizvodnje termoelektrane Gacko. RS svoja potraživanja temelji na činjenici da se HE Dubrovnik vodom napaja iz akumulacijskog jezera Bileća kod Trebinja.

Ako se dogovore, otvorio bi se prostor za gradnju nove hidroelektrane Dubrovnik 2, ali i za ulaganje HEP-a u gradnju novoga bloka termoelektrane Gacko. Večernjaku je izvor iz Ministarstva gospodarstva potvrdio da su pregovori teški, ali i da napreduju.