SINDIKATI POZVANI NA SASTANAK

Vlada kreće u izmjenu kolektivnog ugovora za javne službe

01.06.2012 u 16:29

Bionic
Reading

Potpredsjednik Vlade Neven Mimica, u svojstvu predsjednika Vladina Pregovaračkog odbora za pregovore o Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) za službenike i namještenike u javnim službama, uputio je danas poziv predstavnicima sindikata javnih službi na prvi sastanak o izmjenama TKU-a

Sastanak bi se trebao održati u ponedjeljak, 4. lipnja, u Banskim dvorima, a pozvani su svi sindikati potpisnici TKU-a - to je osam reprezentativnih sindikata s područja obrazovanja i znanosti, zdravstva, socijalne skrbi i kulture.

TKU kojim se uređuju radna i materijalna prava javnih službenika potpisan je u listopadu 2010., a vrijedi do 31. srpnja 2013. godine, što znači da sindikati zasad ne moraju prihvatiti pregovore o njegovim izmjenama.

Po riječima predsjednika Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimira Mihalineca, sindikalni čelnici još nisu obavili konzultacije oko zajedničkog stajališta u odnosu na Vladin prijedlog.

Vlada je sredinom svibnja uputila poziv i predstavnicima 25 sindikata državnih službi da sastave pregovarački odbor kako bi uskoro počeli pregovore o Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike.

Državni čelnici već neko vrijeme najavljuju pregovore sa sindikatima javnih i državnih službi o smanjivanju nekih prava zajamčenih kolektivnim ugovorima, zbog teške gospodarske situacije u Hrvatskoj koja je, kako je jučer objavljeno, u prvom tromjesečju ostvarila pad BDP-a za 1,3 posto

Premijer Zoran Milanović jučer je najavio odricanja od nekih stečenih prava u javnom sektoru ustvrdivši da oko 150.000 zaposlenih u državnim i javnim službama mora dijeliti sudbinu ostatka zemlje.