ZAKON O REPREZENTATIVNOSTI

Sindikati će vrlo skoro pokazati zube

31.05.2012 u 14:39

Bionic
Reading

Koalicija Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Hrvatske udruge sindikata (HUS) oštro se protivi Vladinu prijedlogu zakona o reprezentativnosti sindikata i poslodavaca za kolektivno pregovaranje jer mu je cilj slabljenje sindikata i kolektivnog pregovaranja, rekli su čelnici SSSH-a i HUS-a na današnjoj konferenciji za novinare

Uvod u konferenciju bio je videoisječak u kojem tadašnji šef oporbe i sadašnji premijer Zoran Milanović u lipnju 2010. godine potpisuje sindikalnu peticiju za referendum o izmjenama odredbi Zakona o radu o produženoj primjeni kolektivnih ugovora.

Danas, kaže predsjednik SSSH-a Mladen Novosel, Vlada na čelu s Milanovićem prijedlogom zakona o reprezentativnosti želi ukinuti produženu primjenu kolektivnih ugovora, a pregovore otežati nizom uvjeta za formiranje pregovaračkih odbora.

Sindikati to ne mogu prihvatiti te traže povlačenje prijedloga i protive se upućivanju u saborsku proceduru, rekao je Novosel.

Ako prijedlog ipak bude upućen u Sabor, sindikati su spremni na otpor i sindikalne akcije, ali i na zahtjev Saboru da na temelju više od 700 tisuća potpisa raspiše referendum oko izmjena Zakona o radu, kazao je.

'Svjesni smo da će biti ovako dok ne pokažemo zube, a pokazat ćemo ih vrlo skoro', rekao je Novosel, najavljujući najprije borbu pravnim sredstvima, a ako to ne uspije, sindikalne akcije.

Uz ukidanje produžene primjene pravnih pravila iz kolektivnih ugovora, sporno je određivanje kriterija reprezentativnosti bez konzultacija sa sindikatima i poslodavcima, kaže dopredsjednik HUS-a Zdenko Mučnjak.

Prema njegovu mišljenju, prijedlog Ministarstva rada i mirovinskog sustava dovodi u pitanje i pravo na štrajk jer je upitno hoće li ga smjeti organizirati sindikati koji nisu reprezentativni.

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava na čelu s Mirandom Mrsićem svojim prijedlozima radnom odnosu oduzima ugovornu, a vraća statusnu prirodu, kako je bilo prije 1996. godine, kaže Mučnjak. To je, smatra, put prema jednostranom određivanju uvjeta rada, bez utjecaja radnika i sindikata.

Prema nacrtu prijedloga zakona o reprezentativnosti sindikata i poslodavaca za kolektivno pregovaranje, prestala bi važiti odredba članka 262. Zakona o radu (ZOR) koja omogućuje vremenski neograničeno produženje kolektivnih ugovora, ako nije drukčije ugovoreno.

Kolektivni ugovori koji su istekli, a na dan stupanja na snagu zakona o reprezentativnosti i dalje se produženo primjenjuju, prestali bi se primjenjivati danom sklapanja novog kolektivnog ugovora, a najdulje tri mjeseca od dana stupanja na snagu zakona.

Kolektivni ugovori koji nisu istekli, kojima je ugovorena produžena primjena, mogli bi se produženo primjenjivati do sklapanja novog kolektivnog ugovora, a najduže tri mjeseca od isteka roka na koji su bili sklopljeni, predviđa nacrt prijedlog zakona o reprezentativnosti.