ČVRSTI KRITERIJI EUROZONE

Nijedna zemlja kandidat nije zrela za euro

31.05.2012 u 14:29

Bionic
Reading

Nijedna od ukupno osam zemalja na listi čekanja za uvođenje eura ne zadovoljava trenutno sve potrebne kriterije za članstvo, objavila je Europska središnja banka (ECB)

Bar jednom u dvije godine ECB objavljuje izvješće o usklađivanju zemalja Europske unije koje još nisu uvele euro s kriterijima za članstvo u eurozoni.

Deset od 27 zemalja članica EU-a još nisu članice eurozone, pri čemu su dvije od njih - Velika Britanija i Danska - izborile klauzulu o izuzeću koja ih odrješuje obveze pristupanja zoni primjene jedinstvene europske valute.

Od preostalih osam, a riječ je o Bugarskoj, Češkoj, Mađarskoj, Latviji, Litvi, Poljskoj, Rumunjskoj i Švedskoj, nijedna trenutno ne ispunjava kriterije za članstvo u eurozoni, istaknuo je ECB u najnovijem izvješću.

Središnja monetarna institucija eurozone ocjenjuje potencijalne članice po kriterijima inflacije, javnih financija, tečaja, dugoročnih kamatnih stopa i usklađenosti propisa.

Niti u jednoj od osam ocijenjenih zemalja pravni okvir nije u potpunosti usklađen sa svim zahtjevima, ističu u ECB-u. 'I dalje nisu usklađeni svi propisi koji reguliraju neovisnost središnjih banaka', požalili su se u ECB-u.

Mađarska se nedavno našla na udaru kritika zbog promjene zakona o središnjoj banci koja je protumačena kao ograničavanje njezine neovisnosti.

Drugi je preduvjet da zemlje vežu svoje valute za euro najmanje dvije godine, što trenutno čine samo Latvija i Litva. Prošlog tjedna latvijski premijer Valdis Dombrovskis kazao je da se njegova zemlja namjerava pridružiti eurozoni 2014., unatoč dužničkoj krizi. Litva nije objavila datum planiranog ulaska u eurozonu.

Poljski premijer Donald Tusk također je kazao da je njegova zemlja spremna ući u eurozonu, unatoč narušenom ugledu područja jedinstvene valute zbog dužničke krize.