'OVO VAM JE PRVI I ZADNJI PUT'

Vlada odobrila kredit HEP-u od 400 milijuna kuna da plati dugove

31.05.2012 u 11:49

Bionic
Reading

Vlada je odobrila izdavanje kredita HEP-u od kluba banaka u sastavu od HPB-a, PBZ-a i banke Raiffeisen u iznosu od 400 milijuna kuna da bi pokrili gubitke nastale u prvom kvartalu 2012. godine. Premijer Zoran Milanović poručio je HEP-ovcima da im je to prvi i posljednji put da dižu kredit zbog 'peglanja' minusa

Prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić rekao je da je nakon preuzimanja ureda, jedan od prvih sastanaka održao upravo s bivšim vodstvom HEP-a. Već tada dobio je njihovo izvješće o očekivanim poremećajima u likvidnosti i da se danas vidi kontinuirani zastoj u plaćanju obveza od 17 mjeseci i to zbog suše. Osim toga, u prva dva mjeseca 2012. udvostručili su se mjesečni troškovi za energetsko gorivo, plin i uvoz struje. 

'HEP je za te gubitke u prvom kvartalu zatražio odobrenje za kredit. Točno 25. svibnja zabilježeno je 366,4 milijuna kuna neplaćenih dospjelih obaveza. Ni budžet, ni javne tvrtke, ne smiju kasniti s plaćanjima obaveza i likvidnost mora biti maksimalna!', poručio je Čačić i od Uprave HEP-a zatražio detaljan plan rekonstrukcije poduzeća do 1. srpnja ove godine. 

'Uz porast cijena struje koje je Vlada odobrila, i koje su prva pretpostavka za kvalitetno funkcioniranje HEP-a, u srpnju čekamo prijedlog snažnog restrukturiranja. Ovo je zadnji kredit za pokrivanje gubitaka koji ova Vlada želi odobravati. Svi ostali krediti mogu biti samo investicijski!', kazao je Čačić.

Premijer Zoran Milanović nadovezao se upozorenjem: 'Ovo mora biti prvi i zadnji put da Vlada odobrava dizanje kredita za pokrivanje minusa!'