TRANSADRIA PRODAJE UDJEL

Petrokemija postaje većinski vlasnik Luke Šibenik

30.05.2012 u 19:28

Bionic
Reading

Tvrtka Transadria u stečaju prodat će 50 posto udjela u Luci Šibenik kutinskoj Petrokemiji po cijeni od 24,2 milijuna kuna, čime će ta tvrtka postati većinski vlasnik Luke Šibenik, doznaje se danas od stečajnog upravitelja Transadrije Zdravka Čupkovića

Na oglas za prodaju financijske imovine Transadrije, tj. 6300 poslovnih udjela u Luci Šibenik prispjela samo jedna ponuda, koja je u cijelosti odgovarala uvjetima natječaja, izjavio je Čupković.

Ponudu, koja je neznatno viša od oglašene početne cijene, otvorilo je povjerenstvo Odbora vjerovnika Transadrije i odlučilo je da se prodaja realizira sljedećih dana.

Kutinska je Petrokemija prošli tjedan putem Zagrebačke burze objavila da je dostavila ponudu kojom izražava namjeru kupovine 50-postotnog poslovnog udjela u Luci Šibenik

Po riječima Čupkovića, kutinska Petrokemija d.d. otprije ima 29,52 posto vlasničkog udjela u Luci Šibenik, a preko te luke ostvaruje oko 70 posto prometa tereta u uvozu i izvozu

Procjenjuje se, dodao je, da bi u Luku Šibenik trebala uložiti još oko dva milijuna eura

Stečajni upravitelj Transadrije kazao je da će se novcem od prodaje poslovnih udjela u Luci Šibenik podmiriti dio plaća i otpremnina radnika Transadrije, odnosno oko 70 posto tražbina iz prvog isplatnog reda.

U prvom isplatnom redu priznate su ukupne tražbine od 35 milijuna kuna, a 5 milijuna kuna radnicima je, za tri plaće i dio otpremina, isplaćeno uz pomoć državne agencije.

Čupković je kazao i kako je u tijeku i prodaja tvrtke Transglob d.o.o iz Ljubljane, poduzeća za međunarodnu špediciju koje je u 100-postotnom vlasništvu Transadrije. U toj tvrtki zaposleno je 76 ljudi, pa je njima ponuđeno da kupe tvrtku, a ako to ne učine, raspisat ćemo javni natječaj, rekao je.

Čupković je naveo i da u sustavu Transadrije, u kojoj je stečaj otvoren u rujnu 2011., sada 120 ljudi i da se poslovne aktivnosti nastavljaju, tj. da poslovnice u Zagrebu, Slavonskom brodu i Šibeniku rade dosta dobro, a da u riječkoj nedostaje posla, odnosno tereta.