ZBOG PROCEDURE

Cestarina poskupljuje tek 11. lipnja

30.05.2012 u 14:34

Bionic
Reading

Razlog odgode je procedura pripreme za koju je potrebno nešto više vremena, a svi zainteresirani će od 1. lipnja moći kupiti ENC uređaje s popustom

Nove, 15 posto veće cijene cestarina na hrvatskim autocestama neće stupiti na snagu 1. lipnja, kako je bilo najavljeno, nego 11. lipnja.

Potvrdio je to u srijedu u Rijeci ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić, objašnjavajući da je razlog odgode procedura pripreme odluke za koju je potrebno nešto više vremena.

Očekuje se da će Vlada donijeti  odluku o povećanju cijene cestarine na sjednici idućeg tjedna, koja će se održati u srijedu ili petak s obzirom na to da je u četvrtak praznik.

Ministar je poručio da se sa zacrtanom koncepcijom povećanja cestarine nastavlja po planu te naglasio da će od 1. lipnja svi zainteresirani moći kupiti ENC uređaje s popustom.

Po novom cjeniku, putovanje od Rijeke do Zagreba koštat će 69 kuna za osobni automobil dok bi od Zagreba do Splita (Dugopolja) cestarina bila oko 180 kuna. Uređaj za elektronsku naplatu cestarine (ENC), čija je cijena iznosila oko 120 kuna, sada će se prodavati za simboličnu jednu kunu plus PDV. S tim uređajima svaki bi korisnik mogao izbjeći poskupljenje, jer uz praktično besplatni ENC ide i 25 posto popusta na cestarinu, ali uz uvjet da svatko tko uzme ENC uplati minimalnu svotu od 500 kuna.