LINIĆ O PADU INDUSTRIJE

'Žalosno je to da rafinerije stoje, a uvozimo derivate'

30.05.2012 u 12:20

Bionic
Reading

Za dramatičan pad industrijske proizvodnje u travnju potpredsjednik Vlade Slavko Linić optužio je Inu i HEP, tvrtke koje, prema njegovim riječima, uvoze energiju umjesto da je proizvode

'Rafinerije rade vrlo malo, a uvozimo naftne derivate. To je žalosno i to nije politika ove vlade', oštro je kritizirao Linić poslovnu politiku Ine, dajući do znanja da će ulaskom u Nadzorni odbor Ine zahtijevati korjenite promjene.

Uz naftnu industriju, glavni krivci za pad proizvodnje su energetika i brodogradnja, smatra Linić. 'Ovo nije problem inozemnih tržišta, ovo je hrvatski problem', rekao je Linić upirući prstom i na HEP, koji bi, prema njegovom mišljenju, uz sve probleme vodoopskrbe, trebao proizvoditi znatno više električne energije.

Izrazio je uvjerenje da će se industrijski trendovi promijeniti restrukturiranjem brodogradnje i pokretanjem sisačke željezare

Potencijal vidi i u restrukturiranju željeznice, čime bi se razvojem domaćeg putničkog vlaka pokrenula proizvodnja u Končaru i Gredelju.

'Moramo se vratiti industriji', zaključio je Linić, izražavajući nadu da će novi kreditni program HBOR-a koji predviđa lakši pristup kreditima, uz povoljne kamatne stope, pokrenuti industriju.

Na upit kako komentira podatak o više od 80 tisuća zaposlenih koji ne primaju plaću, Linić je kazao je da su za to odgovorni poslodavci.

'Vlasnici se moraju pobrinuti za plaće, a mogućnosti osiguranja novca za plaće ima, posebno otkad su omogućena zaduženja tvrtki uz puno labavija jamstva nego dosad. Vjerujem da će te brojke prije ljeta biti značajno smanjene', kaže Linić.