FERDELJI I KOSOR

'Vlada nije napravila ništa po pitanju reformi'

29.05.2012 u 16:59

Bionic
Reading

'U 2012. godini čeka nas najveća inflacija u posljednjih pet godina, preko 3,5 posto, a jedini potezi ove Vlade su povećanje PDV-a i poskupljenje energenata. Ova Vlada nastavlja kontinuitet HDZ-ove', kazao je predsjednik HSLS-a Darinko Kosor na konferenciji za mediji posvećenoj radu prvih 150 dana Vlade

Uz Kosora, o radu Vlade govorio je i član gospodarskog savjeta stranke Vladimir Ferdelji. Obojica su uvjerena da u Hrvatskoj i dalje vlada antipoduzetnička klima te da Vlada Zorana Milanovića nije napravila ništa po pitanju reformi i racionalizacije poslovanja državnih i javnih tvrtki.

'Jaz između proračunske i privatne Hrvatske je sve veći, srednji sloj nestaje, a najveći gubitnici su obrtnici i njihovi radnici. Politički profiteri čija je retorika primjerena 19. stoljeću te dio sindikalista zagovaraju uvođenje državnog kapitalizma', naglasio je Kosor.

Prema njegovu mišljenju, upitno je, izostavimo li povećanje PDV-a i poskupljenje energenata, čime se to proteklih pet mjeseci bavila Vlada.

'Čini mi se da je samo riječ o kontinuitetu politike HDZ-ove Vlade', naveo je Kosor i dodao da Vlada nema jasna strateška opredjeljenja i da ne zna kamo ide.

'Kada ne znamo kamo idemo. onda je svaki put dobar', našalio se Kosor parafrazirajući Alisu iz zemlje čudesa

Ferdelji smatra da Vlada ima dobre namjere, ali i da rješenja koja donosi ispadaju neodređena. Također drži da u pet mjeseci od najavljenih investicija nije napravljeno ništa.

'Obnavljanje fasada, gradnja zatvora stvari su koje donose poboljšanje uvjeta života, ali ne i izlazak krize. Jedini stvarni izlazak iz krize može donijeti stvaranje nove vrijednosti. Pitam se kakvi su to potezi koji su u prva tri mjeseca ove godineučinili da je industrijska proizvodnja pala za 5,3 posto, izvoz za 5,2posto, broj zaposlenih je smanjen za 2,3 posto, a zaduženost je poraslaza 2,5 milijarde eura', naglasio je Ferdelji.

Iako smatra da je smanjivanjem određenih parafiskalih nameta napravljena dobra stvar, ona je, kaže Ferdelji anulirana uvođenja nekih drugih nameta.

Upitan bi li se vratio pomoći Vladi da ga danas ponovno pozove, Ferdelji odgovara; 'Kad bi poziv bio iskren, stavio bih se na raspolaganje.' Međutim, smatra da je temeljni problem u tome što u svim velikim strankama, pa tako i u SDP-u, vrh stranke misli da je jedino njegovo mišljenje ispravno.