DO 31. SVIBNJA 2013.

Minimalna plaća ostaje 2.814 kuna

28.05.2012 u 15:38

Bionic
Reading

Minimalna plaća u Hrvatskoj u idućih godinu dana ostat će na dosadašnjoj razini od 2.814 kuna, priopćilo je danas Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava. Na temelju Zakona o minimalnoj plaći, Državni zavod za statistiku izračunao je iznos minimalne plaće za razdoblje od 1. lipnja 2012. do 31. svibnja 2013. koji će biti službeno objavljen u sljedećem broju Narodnih novina, kaže se u priopćenju

Minimalna plaća izračunava se na temelju prosječne bruto plaće kod pravnih osoba u prethodnoj godini, uvećana za realni rast bruto društvenog proizvoda u istoj godini. U 2011. godini bruto plaća kod pravnih osoba iznosila je 7.796 kuna, a stopa realnog rasta bruto društvenog proizvoda bila je nula posto. U skladu s tim, minimalna plaća je ostala na istoj razini kao i u prethodnom razdoblju, odnosno 2.814 kuna.

Prema sadašnjem Zakonu o minimalnoj plaći, postojeći izračun ne uvažava rast troškova života, a s druge strane, minimalna plaća ne odražava stanje u kojem se nalazi hrvatsko gospodarstvo. U skladu s tim, Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava pokrenulo je pregovore sa socijalnim partnerima kako bi izradili zajednički prijedlog izmjena Zakona o minimalnoj plaći i učinili ga boljim, kaže se u priopćenju.

Nastavljajući opredjeljenje za socijalni dijalog, Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava poziva sve socijalne partnere da aktivno sudjeluju u razgovorima i pripremama za izmjene Zakona o minimalnoj plaći. Ministarstvo će nastojati da se oko minimalne plaće i svega što ona znači za radnike i poslodavce pronađe konsenzus svih zainteresiranih strana, stoji u priopćenju.

Sindikalne središnjice nedavno su zatražile povećanje minimalne plaće i hitno sazivanje tripartitne radne skupine koja bi trebala utvrditi iznos njezina povećanja