CLEAN START

KPMG tražio previše za češljanje socijale, ide novi natječaj

Bionic
Reading

Vlada bi na sjednici u petak konačno trebala odabrati konzultante za snimanje stanja u javnim tvrtkama i državnim ministarstvima, te prijedlozima za njihovo restrukturiranje u okviru projekta Clean start, piše Poslovni dnevnik

Po dostupnim informacijama, KPMG, koji se natjecao za sve četiri grupe institucija koje se 'obrađuje', odabran je za realizaciju samo u grupi B, koju čine Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Državni ured za upravljanje državnom imovinom, Središnji državni ured za e-Hrvatsku, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, te Centar za razminiranje i HRT.

Grupa C, koju čine ministarstva financija, gospodarstva i poljoprivrede, te HEP, Hrvatske vode i Hrvatske šume, bit će stavljena pod 'lupu' Ekonomskog instituta Zagreb i njegovog partnera Inženjerski biro, dok bi za grupu D, u kojoj su Ministarstvo prometa, HŽ, HAC i HC i za koju je prispjelo i najviše ponuda, posao trebao bio povjeren konzultantskoj kući BDO, piše Poslovni dnevnik.

Jedini od četiri ponuđača koji nije dobio angažman je Qualitas, koji se, kao i BDO, natjecao samo za grupu D. U slučaju grupe A natječaj nije uspio i po svemu sudeći će biti ponovljen. KPMG jedini se, naime, natjecao, ali s ponudom koja je prelazila ukupan iznos predviđen za cijeli projekt.

Za analizu Ministarstava rada, zdravlja i socijalne skrbi, te Mirovinskog i zdravstvenog fonda i Zavoda za zapošljavanje, KPMG tražio je gotovo pet milijuna kuna. Uvjet iz natječaja, pak, postavio je cijenu od 750 tisuća kuna plus PDV po svakoj grupi. Natječaj je predvidio i rok od 90 dana za provođenje analize u ovim institucijama, što podrazumijeva da će izvješća o stanju i nužnim reformama na stol u Banske dvore stići tek s početkom jeseni, piše Poslovni dnevnik.