POSTIGNUT DOGOVOR

ZAMP hotelima snizio cijenu 15 posto

Bionic
Reading

Udruga poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH) i Hrvatsko društvo skladatelja, Služba ZAMP, dogovorili su za ovu godinu dodatni popust od 15 posto na naknade za korištenje glazbe u sobama i zajedničkim prostorijama hotela, kampova i drugih ugostiteljskih objekata

'Aktivno pregovaranje obiju strana rezultiralo je dogovorenim popustima za 2012., a dodatno će se pregovarati o novom modelu obračuna naknade za 2013. godinu. Novi uvjeti predstavljaju početak, zajednički interes i volju za postizanje novoga modela naknade, a obje strane obvezale su se na međusobnu suradnju', objašnjavaju u Udruzi.

Tako će UPUHH pokušati utjecati na podizanje razine svijesti svojih članica o važnosti poštovanja autorskih i srodnih prava, a ZAMP će voditi računa o specifičnostima hotelijerske djelatnosti, kao i o gospodarskom okviru u kojem hotelijeri posluju. Osnovat će zajedničko medijacijsko tijelo u koje će svaka strana imenovati po dva člana.
kristijan stančić
Ono će rješavati pojedinačne prigovore korisnika člana udruženja koji svoj problem ne uspije riješiti izravno sa ZAMP-om. Hotelijeri, međutim, ne odustaju od izmjene zakonske regulative koja će uskladiti naplatu ZAMPa s realnom iskorištenošću hotelskih kapaciteta, doznaje Poslovni dnevnik od Kristijana Staničića, potpredsjednika UPUHH-a.

Prema podacima hotelijera, hoteli ZAMP-u godišnje plaćaju oko 27 milijuna kuna naknade. Rovinjska Maistra godišnje ZAMP-u plaća 500 tisuća kuna, Riviera Adria oko 700 tisuća kuna, umaški Istraturist 400 tisuća, a biogradska Ilirija 173 tisuće. U dogovoru s bivšom Vladom, 2009. zbog krize je naknada bila smanjena desetak posto.