SINDIKATI SPREMNI NA OTPOR

'The Special One i ostali, ne petljajte se u kolektivne ugovore!'

22.05.2012 u 13:38

Bionic
Reading

Kad sreže radnička prava državnim službenicima, zaposlenima u državnim tvrtkama i javnim službama, Vlada u savezu s poslodavcima udarit će i na privatni sektor, uvjeren je Krešimir Sever, čelnik najsnažnije sindikalne središnjice u zemlji, Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS)

S današnje konferencije za novinare, na kojoj se okupilo čitavo čelništvo NHS-a, vladajućima je poručeno da se ne miješaju u 'radničku svetinju', slobodu kolektivnog pregovaranja.

U NHS-u smatraju da Vlada preko medija, posebno prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić, kojeg su nazvali 'The Special One', vodi kampanju protiv kolektivnih ugovora u državnim tvrtkama i javnim službama s ciljem da sroza prava svih zaposlenih u zemlji.

'Riječ je o političkom pritisku! To je ta njihova fleksibilizacija tržišta rada u kojoj su kolektivni ugovori samo smetnja i treba ih zbrisati', istaknuo je Sever, dodajući kako je sindikalno strpljenje pri kraju i više neće šuteći trpjeti takve udare.

Za njega je nedopustivo to da se vlast miješa u poslovanje državnih tvrtki jer su one, naglasio je, u narodnom vlasništvu. Dužnost Vlade je da postavi najsposobnije ljude na čelo tih poduzeća, a ne političke 'podobnike i poslušnike'.

'Oni ne poznaju sustave u koje su došli, ne znaju kako štedjeti, kako restrukturirati. Jedino što vide su prava radnika', rekao je Sever.

Kako bi dokazao to da želja Vlade nije smisleno restrukturiranje državnih tvrtki, istaknuo je primjer Financijske agencije (FINA). Iako nema problema s viškom zaposlenih ni s plaćama (od 2007. smanjen je broj radnika za 1.700, plaće su zadnji put rasle 1999. godine), nova uprava je, kaže Sever, odlučila otkazati kolektivni ugovor

I u ostalim državnim tvrtkama, tvrde sindikalci, visina plaća i razina radničkih prava nisu problem. Mijat Stanić, predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata, rekao je kako se u HAC-u trenutno vode pregovori o novom kolektivnom ugovoru, ali da on ne očekuje smanjenje prava.

Priznao je da postoji višak zaposlenih, ali zbog uhljebljivanja 'zaslužnih vojnika i saborskih zastupnika' koje, naglasio je Stanić, treba otjerati.

U HEP-u, smatra Dubravko Čorak, čelnik Hrvatskog elektrogospodarskog sindikata, nema nijedan radnik viška, već je problem manjak posla, i to zbog neopravdanog angažiranja vanjskih izvođača. I on smatra da postojeći kolektivni ugovor u HEP-u 'nema alternativu'.

Podatak da su u prvom kvartalu ove godine troškovi plaća u državnim tvrtkama porasli za 60 milijuna kuna, što je vidljivo iz poslovnih izvješća, u medijima se, mišljenja su sindikalci, krivo interpretira.

Upozoravaju da nisu rasle neto plaće, već su troškovi porasli zbog niza drugih stvari. U Plinacrou je, naprimjer, jednog direktora zamijenila peteročlana uprava, čime je, ističe se, značajno povećan trošak plaća.

Iz HEP-a naglašavaju kako se zaboravlja da je prvi kvartal ove godine imao 8 radnih sati više od istog razdoblja lani. Osim toga, zbog odredbe kolektivnog ugovora automatizmom je povećan dodatak za jednu godinu radnog staža svakom od 13.700 radnika HEP-a. Uz to, zbog lošeg vremena u prvom kvartalu 2012. obavljena su 12.053 sata prekovremenog rada više, a nastavljena je i isplata ugovorene stimulacije, što je bilo zamrznuto 2011. godine. Sve je to dovelo do toga da trošak plaća poraste za 6,3 milijuna kuna

Sindikalna press konferencija