JADIKOVKA BRAČKOG KAMENA

Potvrđen stečaj nad Jadrankamenom; Drpić o uvenulim ružama i padobrancima

Bionic
Reading

Visoki trgovački sud odbio je žalbu Nezavisnog sindikata Jadrankamena na otvaranje stečaja što je sindikalni šef Tonči Drpić odmah zamjerio novoj stečajnoj upraviteljici Anči Bašić koju je dočekao, kako je i najavio, s bijelom ružom, a onda optužio za laž da 'ruža neće uvenuti na Braču' i prozvao je 'padobrancem'

'Stečajni postupak nad Jadrankamenom postao pravomoćan i postupak se nastavlja', kazao je Ivan Basić, predsjednik Trgovačkog suda u Splitu, piše Slobodna Dalmacija, podsjećajući da je Trgovački sud u Splitu 29. ožujka 2012. donio rješenje o otvaranju stečaja nad Jadrankamenom. Nezavisni sindikat se kao zainteresirana stranka žalio na otvaranje stečaja te je sudac 13. travnja tu žalbu odbio kao nedopuštenu, a Sindikat se na to žalio Visokom trgovačkom sudu.

Vijeće VTS-a je na sjednici održanoj 17. svibnja 2012. obrazložilo da žalbu protiv rješenja o otvaranju stečaja može podnijeti osoba koja je bila zastupnik dužnika do dana nastupanja pravnih posljedica otvaranja stečaja što bi u ovom slučaju značilo predsjednik Uprave Jadrankamena.

'Nezavisni sindikat ne spada u krug procesno legitimiranih osoba za podnošenje žalbe protiv rješenja o otvaranju stečaja nad Jadrankamenom', obrazložilo je Vijeće VTS-a u rješenju.


U međuvremenu, nova stečajna upraviteljica 'Jadrankamena' Anči Bašić jutros se uputila tvrtku u Pučišćima na Braču i susrela s radnicima: 'Krenimo iz početka, da vam bude bolje, od sutra svi na svoja radna mjesta', kazala je Bašić te istaknula da je za nastavak proizvodnje potrebno povjerenje između nje i radnika, kao i dobra volja svih vjerovnika da se kroz stečajni plan vjerovnici namire, a proizvodnja nastavi.

Bašić je i bila ta koja je radnicima prenijela informaciju o potvrđivanju stečaja i premda ju je Tonći Drpić, predsjednik nezavisnog sindikata Jadrankamena, dočekao s bijelom ružom, na čemu mu se ona zahvalila, kad se doznalo da je stečaj otvoren, preokrenula se situacija.

Drpić je odmah kazao da Bašić neće dugo biti stečajna upraviteljica: 'Ogorčeno laže da ruža neće uvenuti na Braču.' Zamjera joj to što je stečaj otvoren i pita 'što će stečajna upraviteljica raditi najviše iz Splita; koji je to stečaj brzo završio, a Jadrankamen može odmah raditi sa 300 ljudi koliko ima narudžbi'.

'Trgovački sud u Splitu poslao nam je padobranca da vodi stečaj. Ogorčeni smo i nezadovoljni ponašanjem nove stečajne upraviteljice koja, kao i njezin prethodnik Ivo Bućan, namjerava razgovarati s našim poslovodstvom koje je dovelo Jadrankamen u sadašnje stanje. Zato ćemo već sljedećih dana ići na razgovore sa Vladom jer želimo spasiti naše poduzeće kojem samo treba jedan predstavnik Uprave i već sutra možemo nesmetano raditi', izjavio je Drpić.

Po njegovim riječima, nova stečajna upraviteljica, nakon što je u 11 sati ušla u pogon Jadrankamena gdje su je dočekali radnici i predstavnici sindikata, obratila se zaposlenicima kojima je govorila o stečajnim pravima, te najavila da potom treba razgovarati i s poslovodstvom Jadrankamena.

'Bivši stečajni upravitelj zabranio je uplate naloga sve dok on ne uđe u poduzeće pa tako danas nemamo ni jednog naloga za rad u Jadrankamenu iako bi mogli imati posla koliko želimo. Kome je to u interesu? Najgore je što će stečajna upraviteljica naš stečaj voditi iz Splita, što je isto kao i ponašanje naših poslovođa koji se mjesecima ne pojavljuju u Pučišćima na svom radnom mjestu, a vode Jadrankamen', naglasio je Drpić.

Nezadovoljstvo radnika Jadrankamena nakon jutrošnjeg sastanka sa stečajnom upraviteljicom dokazuje i njihova gotovo jednoglasna odluka da vođe sindikata već sljedećih dana dogovore sastanak u Vladi gdje se nadaju da bi se njihov 'gordijski čvor' mogao riješiti.