SKUP O GOSPODARSTVU SLAVONIJE

Većina poljoprivrednika ne zna cijenu svojih proizvoda

18.05.2012 u 11:32

Bionic
Reading

Na dvodnevnom međunarodnom znanstvenom simpoziju, koji je danas otvoren na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, okupilo se više od pedeset znanstvenika koji raspravljaju o napretku i razvoju svih gospodarskih grana u istočnoj Hrvatskoj

Tijekom prve rasprave Slavica Singer, profesorica na EFOS-u, ustvrdila je da je nezaposlenost jedan od najvećih ekonomsko-političkih problema u Hrvatskoj, ali ujedno i moralno pitanje zaposlenih. 'Svaka peta osoba koju sretnemo na ulici, statistički gledano, nezaposlena je i ima životne probleme koje ne može sama riješiti', poručila je Singer, pozvavši znanstvenike da daju doprinos razvoju gospodarstva.

Po pokazateljima nezaposlenosti, Osječko-baranjska županija u još težem je položaju od hrvatskog prosjeka, jer u njoj živi desetina od ukupno 310.000 nezaposlenih građana. 'Navedemo li podatke o regionalnoj konkurentnosti, prema kojoj su četiri od pet slavonskih županija na začelju u Hrvatskoj, možemo zaključiti da je Slavoniji potreban ozbiljan gospodarski razvojni program. Kako ćemo zadržati mlade stručnjake u regiji?', podcrtala je Singer.

Jedna od tih stručnjaka je Mirela Alpeza, koja u Centru za poduzetništvo Osijek savjetuje poduzetnike pri pokretanju posla i osnivanju tvrtke. Objašnjavajući ulogu tog centra, Alpeza je ustvrdila da domaća i inozemna iskustva i literatura pokazuju da su početničke tvrtke uspješnije ako koriste potporu i savjete takvih poduzetničkih potpornih institucija. Od osnivanja CPO-a 1997. godine do danas broj poduzetnika korisnika njihovih usluga s oko dvije stotine porastao je na gotovo dvije tisuće

'Poduzetnici u Hrvatskoj mogu potražiti savjet u 92 institucije srodne našem centru. To su regionalne razvojne agencije, poduzetnički centri, poduzetnički inkubatori i tehnološki parkovi', objasnila je Alpeza.

Istraživanje među vlasnicima obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u Vukovarsko-srijemskoj županiji pokazalo je da poljoprivrednici uglavnom ne koriste savjete stručnih institucija, a ujedno nemaju dovoljno znanja za racionalno poslovanje. Vladimir Grebenar naveo je podatke o tome na osnovi ankete među 30 OPG-ova, od kojih 87 posto nema pisane kalkulacije za svoju proizvodnju. Više od polovice ispitanih poljoprivrednika nije znalo navesti proizvodne cijene svojih proizvoda koje prodaju na tržištu.

'Gotovo svi ispitanici proizvode dva ili više proizvoda, a to zahtijeva određeno znanje o internoj ekonomici poslovanja', rekao je Grebenar.

Ostali pokazatelji tog istraživanja također su neslavni za tu županiju, tradicionalno orijentiranu na intenzivnu poljoprivrednu proizvodnju, s preko 9.500 registriranih OPG-ova. Trećina ispitanih nema nikakvo zemljište, polovica posjeduje od 0 do 20 hektara, a samo 9 posto ima preko 20 hektara. Svi ispitanici vlasnici su najmanje triju osnovnih sredstava poljoprivredne mehanizacije, ali 90 posto ih ne vodi nikakvu evidenciju o njenoj upotrebi

Skup je pod nazivom Gospodarstvo istočne Hrvatske – jučer, danas, sutra okupio preko pedeset znanstvenika koji su iznijeli zaključke svojih istraživanja u svim područjima gospodarstva, kulture, povijesti i sporta od važnosti za slavonsku regiju.