IZMJENE ZAKONA

Od jeseni brzo osnivanje tvrtki za 10 kuna

Bionic
Reading

Početkom jeseni trebale bi se ostvariti najave ministra pravosuđa Orsata Miljenića o izmjenama Zakona o trgovačkim društvima kojima bi se omogućilo brzo otvaranje jednostavnih tvrtki bez temeljnog kapitala od 20.000 kuna, što o čemu je također govorio i ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras. Osnivački kapital za takve tvrtke bio bi simboličkih 10 kuna, a ukupni trošak osnivanja ne bi smio biti viši od 100 eura.

Otkako se pročulo za najavljenu novost, znatno je manje osnivanja 'običnih' društava s ograničenom odgovornošću, piše Poslovni dnevnik

Prema objašnjenju iz Ministarstva pravosuđa, nacrt izmjena Zakona o trgovačkim društvima, koji će to uvesti u ovdašnju praksu, praktički je već gotov. Bruse se još samo detalji poput statusnih promjena u slučaju da netko hoće preoblikovati sadašnji d.o.o. u jednostavni. Zapravo se samo čeka politički znak da taj zakon krene u proceduru.

U intervjuu tportalu ministar Miljenić je rekao: 'Izmjenama Zakona o trgovačkim društvima omogućit ćemo osnivanje tvrtke 'za deset kuna' i reducirati pristojbe. Takva jednostavna društva moći će obavljati širok spektar poslova, osim nekih za koja su potrebne dozvole i boniteti, a u porezni sustav uključit će dio rada na crno. Deset kuna bit će minimalni temeljni kapital i tvrtke će se moći osnivati samo izjavom kod bilježnika. Zakon ima i zaštitu da se dio dobiti mora zadržavati u temeljnom kapitalu'.

On pak sadrži 50-ak odredaba, a glavnina se odnosi na usklađivanje s dvjema novim direktivama Europske unije. Zakon usto dodatno definira kaznenu odgovornost članova uprave za nepokretanje stečaja, što Vrhovni sud ocjenjuje potrebnim.

Osnivanje 'jednostavne tvrtke' provodit će se pomoću dvaju obrazaca koji će biti u prilogu zakona. Prvi je za jednostavni d.o.o. kada ga osniva jedan osnivač, a drugi za slučaj kad postoji više osnivača. Tvrtke će se tako moći osnivati izjavom ovjerenom kod javnog bilježnika. Sve pristojbe, od sudskoga registra do javnog bilježnika, trebale bi biti drastično srezane.


Javnobilježnička komora s time je upoznata. Očekuje se i da će biti niži trošak oglašavanja u Narodnim novinama. Iako će ukupni trošak za osnivača biti znatno niži nego danas, pitanje je hoće li se uspjeti postići ciljanih 100-tinjak kuna ili će to ipak biti skuplje.

Usporedbe radi, sada je za osnivanje d.o.o.-a potrebno izdvojiti oko 5000 kuna, a 20.000 iznosi osnivački kapital, od čega je najmanje polovica ulog u novcu. Iz pravosudnoga resora najavljuju da će jednostavna društva moći obavljati širok spektar poslova, uz izuzetak onih za koja su potrebne posebne dozvole.

U trgovačkom sudstvu može se čuti kako će, sudeći prema zanimanju, nastati velik broj novih tvrtki. U HGK ističu pak kako podržavaju sve mjere kojima je cilj osnažiti poduzetničku kulturu i investicijsku klimu.