OVRŠITELJI UPOZORAVAJU

'Ovrha postaje eldorado za odvjetnike!'

17.05.2012 u 11:12

Bionic
Reading

Predloženim izmjenama Ovršnog zakona Ministarstvo pravosuđa osiguralo je nove poslove odvjetnicima. Prema tom prijedlogu, oni moraju biti prisutni svakoj pljenidbi nad pokretninama, dok je to dosad mogao napraviti sam sudski ovršitelj, čime ovrha postaje zlatni rudnik za odvjetnike

Na pogodovanje odvjetničkim uredima upozoravaju javni ovršitelji, odnosno njihova udruga koju su osnovali nakon što ih je aktualna vlast proglasila nepotrebnim.

'Prema predloženim izmjenama Zakona, ovrhovoditelj je dužan prisustvovati svakoj pljenidbi pokretnina u velikoj većini ovršnih predmeta ovrhovoditelje zastupaju upravo odvjetnici. Budući da je u Hrvatskoj preko 43 milijarde dugovanja, ovrha postaje pravi eldorado za odvjetnike', stoji u priopćenju kojeg su javni ovršitelji poslali medijima.

Uz sudskog ovršitelja i odvjetnika pljenidbi stvari iz stana dužnika mogu, prema predloženoj izmjeni zakona, prisustvovati i prijatelji osobe koja je pokrenula ovrhu. U zakonu se oni nazivaju ovrhovoditeljevi 'ljudi od povjerenja', a osim njih, on je dužan osigurati i kamion i radnike koji će odnositi zaplijenjene stvari.

'Tako će dužnicima u stanove dolaziti desetak ljudi, a pojedini od njih mogu biti i kriminalci', ističu javni ovršitelji.

Predloženim izmjenama Ovršnog zakona, dodatno se povećavaju troškovi ovršnog postupka na ime odvjetničkih nagrada i troškova prijevoza pokretnina za svaku pljenidbu, što je, upozoravaju, suprotno izjavama ministra pravosuđa Orsta Miljenića da želi smanjiti troškove odvjetnika.

'Time se potvrđuje teza da ministra pogoduje odvjetnicima jer je i sam još uvijek odvjetnik i bit će i nadalje odvjetnik nakon što prestane biti ministar', tvrde iz Hrvatske udruge javnih ovršitelja (HUJO).

Zanimljivo je da se ovršni predmeti neće raspoređivati javnim bilježnicima iz županije iz koje je dužnik, iako je to bilo predviđenom odbačenim Ovršnim zakonom iz 2010, već će, kao i dosad, nekolicina javnobilježničkih ureda iz Zagreba i okolice po izboru odvjetnika lupati pečate na prijedloge za ovrhu za područje cijele Hrvatske.

Na kraju priopćenja javni ovršitelji zaključuju da Ministarstvo pravosuđa predloženim izmjenama nije napravilo nikakve bitne ni kvalitetne pomake u ovršnom postupku koje bi smanjile broj sudskih predmeta i ovrhu učinila bržim i jeftinijom, na što se Hrvatska obvezala Europskoj komisiji.