SINDIKALNI ZANOS U JEKU

Bijele ruže za novu stečajnu upraviteljicu Jadrankamena

16.05.2012 u 13:11

Bionic
Reading

Jadrankamen je dobio novu stečajnu upraviteljicu Anči Bašić, koja je izrazila optimizam što se tiče opstanka bračke tvornice i najavila za sljedeći tjedan sastanak s radnicima koji oni, tvrdi sindikalist bračke tvrtke Tonči Drpić, radosno iščekuju

Trgovački sud u Splitu imenovao je za novu stečajnu upraviteljicu Jadrankamena Anči Bašić, koja se na listi stečajnih upravitelja nalazi od 2001. godine, a među najpoznatijim stečajevima koje je dosad vodila su slučajevi Amfora, Imostroj i Dalma maloprodaja. U kratkom razgovoru za tportal Bašić nam je kazala da 'najprije u sljedeća dva dana mora napraviti primopredaju sa svojim prethodnikom, a potom sljedećega tjedna kani put Brača na sastanak s radnicima'.

Poručuje da će dati sve od sebe, ali i 'očekuje pomoć radnika te državnih institucija', dodajući da joj se čini da Jadrankamen može biti spašen, ali ipak se ograđuje govoreći da 'najprije mora pregledati dokumentaciju, a dok to ne učini, dakle, vidi sva potraživanja, imovinu, ima li raspoloživih resursa za rad, dok ne razgovara s radnicima, jednom riječju, sama ne izvrši uvid u stanje, ne može konkretno govoriti o daljnjim postupcima, niti ocijeniti kakva će biti budućnost tvrtke'. No u jednom se već sada slaže s radnicima, naime, kaže: 'Šteta bi bilo da propadne Jadrankamen, srce Brača je kamen, ali idemo polako, stepenicu po stepenicu.'

Obećavajući je to početak, misle radnici, čiji se sindikalni vođa Tonči Drpić, istaknuo je u razgovoru za tportal, 'raduje sastanku radnika s novom stečajnom upraviteljicom' i tvrdi da je 'izuzetno zadovoljan, pogotovo zato što je riječ o ženi'. No za neki detaljniji komentar, napominje, nije dovoljno informiran jer se moraju upoznati s njom i vidjeti što ona kani, ali i kaže da joj neće braniti ulaz u tvornicu, niti se ponašati kao prema bivšem stečajnom upravitelju. Štoviše, kasnije je Drpić preko Večernjega lista poručio da će radnici Bašić 'dočekati džentlmenski, s bijelim ružama'.


'On s nama nikada nije htio sjesti da bi porazgovarao', požalio se Drpić s kojim smo razgovarali netom po njegovu dolasku u Zagreb na sjednicu Gospodarsko-socijalnog vijeća na koju je pozvan kao promatrač, s obzirom da su ostale sindikalne središnjice, premda je Jadrankamen nezavisan, ističe Drpić, uspjele iz solidarnosti kao prvu točku dnevnoga reda staviti 'Slučaj Jadrankamen: postupanje policije temeljem presude i naloga Trgovačkog suda, obnova proizvodnje i žalba radnika na stečaj'.

Drpić priznaje da 'nema nikakvih velikih očekivanja od današnje sjednice GSV-a', a podsjeća i da radnici 'još iščekuju odluku suda na svoju žalbu zbog pokretanja stečaja nad Jadrankamenom', no s novom stečajnom upraviteljicom nadaju se najboljem. Odluka o ranije zakazanom ispitnom ročištu u stečajnom postupku nad Jadrankamenom za 14. lipnja i izvještajnom ročištu za 20. lipnja ostaje važeća.

Podsjetimo, prijašnji stečajni upravitelj Ivo Bućan krajem prošloga tjedna podnio je ostavku nakon niza nesuglasica s radnicima Jadrankamena, koji su ga optuživali za kriminal i proglašavali 'igračem Brune Orešara', a sve je bilo kulminiralo kad je zbog toga što su mu radnici zapriječili ulazak u pogone tvornice u Pučišćima intervenirala i policija. No problem je nastao zbog, kako mnogi smatraju, ne toliko same intervencije, koliko prekomjerne uporabe sile, pa su tada i sindikalne središnjice odbile sudjelovati u daljnjem radu GSV-a, kojemu se danas ipak vraćaju jer su se u međuvremenu - poslije verbalnih sukoba pa isprika sindikalista i ministra policije Ranka Ostojića nakon njegovih ispada na društvenim mrežama - strasti smirile barem na neko vrijeme.