LOGISTIČKI CENTAR

Ricardo u Dardi uložio 20 milijuna kuna

12.05.2012 u 11:59

Bionic
Reading

Da Baranja postaje sve zanimljivija za ulaganje, govori i jučerašnje otvaranje velebnog logističko-distributivnog centra u Gospodarskoj zoni u Dardi, vrijednog približno 20 milijuna kuna. Točno na 20-godišnjicu osnivanja tvrtke otvorio ga je najveći slavonski teretni prijevoznik i distributer, osječki Ricardo, koji je onamo preselio i sjedište

To je, nakon lanjskog otvorenja novog vinskog podruma Belja u Kneževim Vinogradima, najveća gospodarska investicija u Baranji. Posljednjih tjedana odande svakodnevno dvadesetak šlepera odvozi uskladištenu robu prema prodajnim centrima diljem Hrvatske, ponajviše u pravilnom krugu oko novog sjedišta na područje pet slavonskih županija. Imaju stotinjak vozila kapaciteta od 3.5 do 24 tona, što im omogućuje pokrivanje cijele regije za potrebe svojih partnera.

'Skladištimo i dostavljamo isključivo prehrambene proizvode stalnih partnera – Megglea, Schachingera i AWT Internationala. Za Meggle distribuiramo i prevozimo po cijeloj Hrvatskoj, uglavnom trajno mlijeko, a za Schachinger proizvode osječke Karoline na području Osijeka', rekao je na otvorenju Milan Vrdoljak, predsjednik Uprave i suvlasnik Ricarda.

Centar je izgrađen na 15.000 četvornih metara, a sam objekt zauzima 6.700. Na čak 5.000 'kvadrata' je visokoregalni skladišni prostor kapaciteta 6.500 paletnih mjesta, od kojih je 500 u hlađenom prostoru u dvije komore s kontroliranim temperaturnim režimom. U poslovanje tvrtke uveden je ISO sustav te HACCP certifikat za prijevoz robe u hladnom lancu i skladišnog poslovanja.

Na jesen planiraju otvoriti i pogon za preradu voća, a krenut će s preradom jabuka iz vlastita voćnjaka što ga je na 12 ha još 2000. godine Milan Vrdoljak podigao s partnerom u tom poslu Darkom Rimcem. Od tih će jabuka proizvoditi prirodne sokove, a potom od vlastitih šljiva i pekmeze. Montaža strojeva iz Austrije počinje krajem lipnja. U sklopu tvrtke posluje i pet maloprodajnih trgovina prehrambenim proizvodima.

Načelnik Općine Darda, Anto Vukoja rekao je da su njih dvojica došli prvi u poslovnu zonu s najvećim objektom i zaposlili petero ljudi, a još petero planiraju sljedećih tjedana. Na oglas za posao stiglo je više od 500 molbi, dok broj nezaposlenih u Dardi prelazi tisuću. Sve je izgradila osječka Gradnja za tri godine.

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak, dalji Milanov rođak, rekao je da su suvlasnici Ricarda došli iz radničkih obitelji s osječkog Juga 2, vjerovali su u sebe te ozbiljno i pošteno pristupili poslu i zato su ovako uspješni, pa danas imaju 130 zaposlenih.
'Nemojte se plašiti da će izgradnja mosta na koridoru 5c stati i da nećemo dovršiti autocestu kroz Baranju, kao i niz drugih projekata u Osijeku', nastavio je ministar Vrdoljak i preporučio da se ne čeka državu da pokrene stvari, nego da to lokalne vlasti i poduzetnici čine sami.

'Ministar vam samo treba biti na usluzi i nemojte ga provocirati. To će biti dovoljno da pametni, sposobni i vrijedni uspiju, kao što su i ovi u Ricardu', rekao je Vrdoljak i u ime Ricarda predao donaciju od 20.000 kuna za Dječji vrtić Radost, čime će se kupiti nova soba za jasličnu skupinu djece od 1–3 godine.