NESTRPLJIVI HOTELIJERI

Akcijski plan je još uvijek mrtvo slovo na papiru

29.04.2009 u 15:59

Bionic
Reading

Domaće hotelijere od svinjske gripe više brine to što je Akcijski plan za turizam još uvijek mrtvo slovo na papiru. Iako je riječ o skromnim mjerama koje im, kažu hotelijeri, neće donijeti značajnije financijsko rasterećenje, ipak ih podržavaju i nestrpljivo čekaju da se konačno krene u njihovu realizaciju

'U Akcijskom planu je navedeno da je 1. lipnja zadnji rok za dogovor. Za koordinaciju je zaduženo ministarstvo turizma, ali se još uvijek ništa ne događa', rekao je Franco Palma, predsjednik predsjedništva Hrvatske udruge hotelijera (HUH).

Hotelijeri žale što su iz plana ispale dvije najvažnije mjere, smanjenje PDV-a na hranu i piće s 22 na deset posto te reprogramiranje njihovih kredita kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR). Vlada im je, kažu, obećala da će se na rezanje PDV-a ići u 2010. godini.

'To je pravi način da se pomogne hrvatskom turizmu i učini ga se konkurentnijim. Trenutačni Akcijski plan mora biti samo početak, ako se na njemu stane onda ništa nismo napravili', istaknuo je Palma.

Tri najvažnije mjere kojima Vlada namjerava pomoći hotelijerima su smanjenje spomeničke rente, rezanje naknade za glazbu koju plaćaju ZAMP-u, protiv čega su se pobunili glazbenici, te smanjene RTV preplate.

Prema riječima Kristijana Staničića, predsjednika Uprave Liburnia hotela, od ukupnih parafiskalnih nameta hotelijeri najviše izdvajaju za spomeničku rentu:

'Godišnje Liburnia na neporezna davanja potroši 12 milijuna kuna, a od toga 3,7 milijuna kuna ode na spomenike', rekao je Staničić. Trenutačno se spomenička renta plaća po ostvarenom prihodu i površini hotela, dok hotelijeri traže da to bude samo po prihodu jer je to 'jedini pravedan kriterij.''

Izdvajanja za ZAMP su, priznaju hotelijeri, najmanja, ali ih ljuti paušalan pristup naplate naknade za glazbu te što se naplaćuje nešto što se često ni ne konzumira. Za njih je rješenje izmjena postojećeg zakona kako bi im se omogućilo da i oni ravnopravno sudjeluju u odlučivanju o veličini naknade. Također, traže da se hitno provede mjera Akcijskog plana koja predviđa smanjenje naknade za ZAMP u 2009. za 50 posto.

Iako su ministar financija Ivan Šuker i ministar turizma Damir Bajs proteklih dana nekoliko puta rekli da je blizu dogovor s HRT-om o smanjenju televizijske preplate za hotele, hotelijeri tvrde da ih o tome još nitko nije obavijestio. RTV preplata, predlažu, trebala bi se plaćati samo u mjesecima otvorenosti hotela, i to samo jedna za veći broj prijemnika.

Svinjska gripa zasad ne brine previše hotelijere. Očekuju da će to dovesti do odgađanja odluke gdje će se ići na ljetovanje, ali da će se situacija smiriti do vrhunca sezone.