POTICAJI KASNE

Kiša spasila proljetnu sjetvu

08.05.2012 u 15:44

Bionic
Reading

Proljetna sjetva u Osječkoj-baranjskoj i ove godine obavlja se na oko 130 tisuća hektara oranica, što je oko deset posto manje nego lani. Ove godine najviše je zasijano merkantilnog kukuruza, na 75 tisuća hektara ili 57 posto, soje 18 tisuća hektara ili 13,8 posto, suncokreta i šećerne repe na 12 tisuća hektara hektara ili 9,2 posto te sjemenskog kukuruza i jarih žitarica četiri tisuće hektara, podaci su županijskoj odjela za poljoprivredu predstavljeni na današnjoj sjednici županijske skupštine

Stanko Zdravčević, tajnik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje, kaže da su proljetnu sjetvu spasile kiše u travnju. 'Suša je već uništila nekoliko tisuća hektara uljane repice. Morali smo 'potanjurati' i na tim površinama zasijati kukuruz. Početkom i sredinom travnja, srećom, kiša je omogućila normalnu sjetvu, gnojenje i primjenu herbicida', objasnio je Zdravčević.

Procjenjuje da će za napredak ratarskih kultura sada biti presudna također o pojavi novih padalina, a meteorolozi ih najavljuju od subote do kraja sljedećeg tjedna.

Poljoprivrednicima je ponovno problem neisplata poticaja, jer nisu isplaćeni za jesensku sjetvu 2010. i proljetnu sjetvu 2011. Otad je za oko 10 posto poskupio sjemenski materijal, a i gnojivo, pesticidi i gorivo. 'Dio seljaka ponovno se mora zadužiti, umjesto da koristi sredstva iz poticaja za pokrivanje troškova sjetve', upozorava Zdravčević.

Za dio proizvodnje već je osiguran plasman. Pivarski ječam otkupljivat će Slavonija slad iz Nove Gradiške po ovogodišnjoj cijeni pšenice uvećanoj za 20 posto i PDV te troškove prijevoza od 80 kuna po toni do novogradiških silosa. Kao jedini proizvođač pivarskog slada novogradiška tvrtka beskamatno kreditira kvalitetno deklarirano sjeme najboljih pivarskih sorti po cijeni od 2,9 kuna po kilogramu i PDV, kao i pesticide, a nabavu mineralnog gnojiva s kamatom od jedan posto mjesečno.

Najveći otkupljivač šećerne repe u županiji je osječka šećerana Kandit Premijer, koja tradicionalno ugovara proljetnu sjetvu na oko 10 tisuća hektara, što je gotovo sve proizvedeno u županiji. Kooperantima beskamatno kreditira sjeme po dobavnoj cijeni, a mineralno gnojivo uz kamatu od dva do tri posto. Ovogodišnja cijena najvjerojatnije iznosit će 300 kuna po toni s prosječnom digestijom od 16 posto.

Za suncokret se zna jedino da će Tvornica ulja Čepin, Agrokor d. d., Žito d.o.o., Fermopromet d.o.o., Granolio d. d. i Osatina d.o.o., otkupljivati po tržišnoj cijeni u vrijeme žetve. Slični uvjeti važit će i za soju.

Županijska skupština danas je donijela odluku o dodjeli potpora za poboljšanje i povećanje plodnosti tla – sposobnosti tla da osigura hraniva i vodu biljkama što je jedan od glavnih preduvjeta za uspješnu biljnu proizvodnju. Poljoprivrednicima će se financirati do 50 posto troškova kalcizacije, humizacije, fosfatizacije, unosa mikroelemenata i drugih agrotehničkih mjera, do najviše milijun kuna.

Prethodno, proizvođači mogu dobiti potporu za provedbu analiza tla. Prije popravljanja i gnojidbe tla poljoprivrednici trebaju obaviti analizu njegove plodnosti što zajedno rade Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i selo i Poljoprivredni fakultet u Osijeku. U analizi se navode preporuke i načini popravljanja plodnosti tala što predstavlja preduvjet za bilo kakve agrotehničke mjere prije sadnje ili sjetve. Županija i općine sufinancirat će po 40 posto troškova, a poljoprivrednici samo 20 posto (cijena analize iznosila je 351 kunu). Projekt se uspješno provodi od 2003. otkad je analizirano preko 26 tisuća uzoraka.