U VOJVODINU I SRBIJU

Vindija se ne prodaje, već širi poslovanje

05.05.2012 u 10:55

Bionic
Reading

Ni Vindija ni bilo koja druga tvrtka u sastavu tog varaždinskog poslovnog sustava ne prodaju se, već jedna od perjanica hrvatske prehrambene industrije nastavlja širenje u regiji, što potvrđuje upravo dogovoreno ulaganje u Senti

Nekada jedna od uspješnijih mliječnih industrija ne samo u Vojvodini, nego i Srbiji, Mljekara Senta zapuštena je već šest godina zbog neuspjele privatizacije tijekom koje je tvrtka ostala bez dijela imovine, a zaposlenici su završili na ulici. S tim se, međutim, nije pomirila Vlada Vojvodine koja je radi pokretanja proizvodnje pronašla strateškog partnera u varaždinskoj Vindiji. Sukladno tome, predsjednik Vlade AP Vojvodine Bojan Pajtić i direktor Vindijine tvrtke u Srbiji Miroslav Ćurčić potpisali su u petak ugovor o zapošljavanju sto radnika u Mljekari Senta, što će financijski poduprijeti pokrajinska vlast.

'Ovaj projekt imat će ne samo praktično, nego i simbolično značenje, jer se opet vraća tržišna marka koju smo voljeli i koju dobro pamtimo. Istovremeno ovaj projekt će zapošljavanjem 120 radnika osigurati egzistenciju za stotine, pa i tisuću kooperanta s ovog područja', rekao je Pajtić za RTV Vojvodinu.


Zahvalivši se zbog podrške pokrajinske vlade, Ćurčić je najavio ulaganje oko 15 milijuna eura u rekonstrukciju mljekare Senta tijekom ove godine, do čijeg kraja se planira dnevna proizvodnja 120 tisuća litara mlijeka.

Iz Vindije, koja već ima nekoliko tvrtki u Srbiji i Vojvodini, najavljuju i druge planove za širenje u regiji s obzirom na dobre rezultate poslovanja.

Osim u mljekarstvo, planiraju se i daljnja ulaganja u peradarstvo, jer su u sastavu poslovnog sustava i u Srbiji tvrtke koje se bave uzgojem peradi i koje bilježe dobre rezultate u poslovanju. Tako je Koka, primjerice, prošle godine povećala prihode za 30 milijuna kuna pa je njezin ukupni prihod došao na gotovo 1,3 milijarde kuna. Dok poslovni sustav Vindija i tvrtke u njezinom sastavu bilježe dobre poslovne rezultate te usprkos krizi nastavljaju širenje u regiji, na domaćem terenu se kuloarski sve češće spominjala mogućnost njezine prodaje, a kao navodni zainteresiran kupac navodila se strana mljekarska industrija.

'Nema nikakvih pregovara o prodaji niti su u planu', doznajemo od izvora bliskih poslovodstvu koje je opovrgnulo nagađanja o prodaji još početkom godine.

Međutim, izvor nam potvrđuje da postoje aspiracije prema Vindiji, osobito prema jednako uspješnom mesnom dijelu poslovnog sustava, i to domaćeg trgovačkog lanaca i njegovih partnera, tako da tu vjerojatno treba tražiti izvor nagađanja o prodaji koja se sasvim sigurno neće dogoditi sve dok je na čelu tvrtke njezin osnivač i vlasnik Dragutin Drk.