OBJAVLJEN KATALOG

Kreće privatizacija turističkih tvrtki

04.05.2012 u 15:50

Bionic
Reading

Ministarstvo turizma pripremilo je Katalog investicijskih projekata kako bi potencijalnim ulagačima pružili konkretnu informaciju o mogućnostima ulaganja u hrvatski turizam. Katalog obuhvaća turističke tvrtke u većinskom ili pretežitom državnom vlasništvu namijenjene privatizaciji te projekte namijenjene greenfield investicijama

Najveći dio Kataloga sadrži informacije o 14 društava s vlasničkim udjelom države iznad 25 posto, koja bi trebala biti privatizirana tijekom iduće dvije godine. Uglavnom se radi o problematičnim tvrtkama za koje dosad nije postojao interes ulagača. Najviše ih se nalazi u Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Između ostalih, tu su kronični gubitaši Modra spilja, Hoteli Medena, Hoteli Živogošće, Hoteli Podgora, HTP Korčula

Unatoč dosadašnjim neuspješnim pokušajima, ministar Veljko Ostojić tvrdi da postoji interes za privatizaciju. Najavio je da se u novim natječajima za privatizaciju vrijednost tvrtki neće procjenjivati statično na temelju procjene vrijednosti imovine, već 'realno' na osnovi toga koliki se biznis u tom prostoru i na toj lokaciji može napraviti.

Privatizacijski ispit prvi će proći Hoteli Maestral za koje je natječaj raspisan u veljači, a uskoro bi se trebali objaviti rezultati prikupljanja ponuda. Kao potencijalni ulagači spominju se Agrokor i Lukšić grupa, a aktualni menadžment priželjkuje ESOP program.

Najizgledniji kandidat za uspješnu privatizaciju su Hoteli Makarska, koji su modernizirali kapacitete, posluju s dobiti i nisu prezaduženi. U najtežoj situaciji su pak kontinentalne turističke tvrtke ZRC Lipik i Bizovačke toplice, koje su po financijskim pokazateljima davno trebale završiti u stečaju.

U katalogu se nalaze i projekti vezani uz specifična trgovačka društva koja su osnovana s temeljnom zadaćom pripreme i razvoja projekata na određenim lokacijama. U ovu kategoriju spadaju projekti Brijuni Rivijera i Park Prevlaka.

Nakon sređivanja vlasničkog stanja zemljišta i objekata investitorima će se ponuditi i bivše vojne nekretnine kojima upravlja tvrtka Club Adriatic. Među tim objektima su primjerice turistička naselja Baško Polje i Perna u Orebiću, Hotel Hrvatska u Baškoj Vodi te kampovi Uvala Slana u Selcu i Kupari u Župi Dubrovačkoj, koji su svi u komercijalnoj funkciji, ali i objekti koji zbog lošeg stanja nisu u upotrebi poput hotela Eden u Crikvenici i Krvavica u Krvavici te stambeni vikend-objekt Lukovo Šugarje i Hotelski kompleks Kupari.