KONAČNO RJEŠENJE

Škegro dogovorio preuzimanje Brodotrogira i 3. maja

04.05.2012 u 11:52

Bionic
Reading

Prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić i ministar financija Slavko Linić postigli su dogovor o privatizaciji riječkog 3. maja i Brodotrogira, doznaje Jutarnji list

Investicijski fondovi predvođeni Quaestusom Borislava Škegre do kraja ovog mjeseca predložit će Vladi model po kojem bi vlasnički preuzeli ta dva državna brodogradilišta koji se, doduše, može kretati isključivo u okvirima dogovorenim s Europskom komisijom, piše Jutarnji.hr.

Investicijski će fondovi, dakle, morati predložiti program restrukturiranja koji dokazuje da će u najdulje pet godina ta brodogradilišta prestati proizvoditi gubitke. Moraju zadržati djelatnost, ali sa smanjenim kapacitetom obrade čelika, predložiti model zbrinjavanja prekobrojnih radnika, kojih je prema ranijim procjenama najmanje 30 posto viška, te dati čvrsta jamstva za 160 milijuna eura ulaganja ili 40 posto od ukupnih potpora koje su navozi primili od 2006. godine.

Iz fondovskih izvora doznaje se da će im za taj posao trebati partnerstvo banaka, no iz bankarskih krugova čuje se da oni baš i nisu skloni ulagati u brodogradilišta koja izbjegavaju kreditirati već nekoliko godina, čak i u vrijeme dok im je novac bio osiguran državnim jamstvom. To bi svakako morale biti komercijalne banke, a ne HBOR, jer ovaj privatizacijski plan sigurno neće proći kod Europske komisije ukoliko država bude imala značajniji udio u njemu.

'Točno je, da bi taj plan prošao, moramo minimalizirati državni udio, a povećati privatni. Plan je da se uz Quaestus, Nexus i Prosperus uključe još najmanje dva investicijska fonda', rekao je visoki izvor iz Vlade.

Potvrđuje također da je postignut politički konsenzus oko privatizacije ta dva brodogradilišta s investicijskim fondovima, što je ustvari samo prva faza.

Naime, kako je nedavno potvrdio i sam Škegro, nakon temeljitog restrukturiranja i financijskog ozdravljenja brodogradilišta, oni bi svoje udjele ponudili strateškim investitorima.