ODGOVOR SINDIKATIMA

Mrsić: Vladu nitko neće ucjenjivati!

04.05.2012 u 11:47

Bionic
Reading

Sjednica Gospodarsko-socijalno vijeća (GSV) planirana za danas odgođena je zbog nedolaska predstavnika sindikata koji najavljuju da će bojkotirati GSV sve dok na sjednicu ne dođe ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić i objasni im jučerašnju policijsku intervenciju protiv radnika i sindikalaca Jadrankamena, na što im ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić poručuje da je Vlada opredijeljena za socijalni dijalog ali neće podleći ucjenama.

Čelnici sindikalnih središnjica odbili su jutros doći na sjednicu GSV-a jer nije udovoljeno njihovu zahtjevu da im se obrati ministar Ostojić za kojega iz Vlade tvrde da je službeno spriječen, a Mrsić kaže da je umjesto Ostojića akciju policije trebao pojasniti njegov pomoćnik koji je najrelevantnija osoba za to.

Prihvatili smo zahtjeve sindikata da se u dnevni red uvrste cijene energenata i postupanje policije u slučaju Jadrankamena, no oni nisu došli iako smo osigurali relevantnu osobu koja može dati sve podatke o postupanju policije, rekao je Mrsić koji to tumači kao sindikalnu ucjenu, a Vlada neće podleći ucjenama

Mrsić je odbio i zahtjev predsjednika Hrvatske udruge sindikata Ozrena Matijaševića za Vladinom isprikom. Policija je postupala prema nalogu suda, pa o tome nemamo što razgovarati, kazao je Mrsić.

Izrazio je žaljenje što sindikalni predstavnici nisu došli na sjednicu na kojoj su trebale biti razmotrene neke važne teme, poput programa rada GSV-a u kojem bi definirali zakone koji će se donositi tijekom ove godine i sudjelovanje socijalnih partnera u njihovoj izradi, izvješća Državnog inspektorata o radu na crno i smjernica za izradu Ovršnog zakona.


S njime se slaže i čelnik Hrvatske udruge poslodavaca Ivan Ergović koji ističe da je u trenutnoj situaciji u Hrvatskoj socijalni dijalog vrlo važan. Donijeli smo zakone koje treba poštivati, pa ako je sudac odredio stečajnog upravitelja mora mu se omogućiti da radi svoj posao, komentirao je Ergović 'slučaj Jadrankamen'.

Sindikalci su pak ponovno poručili da neće sudjelovati u radu GSV-a, već su spremni i na dugotrajni bojkot, dok se na sjednici ne pojavi ministar unutarnjih poslova.

Inzistiramo da na GSV dođe Ostojić i objasni zašto se nad radnicima i sindikalcima Jadrankamena tako brutalno provodio zakon, a već 20 godina se zakon ne provodi nad onima koji su opljačkali i uništili brojne tvrtke, a koji zbog toga ne odgovaraju pred sudom niti moraju vratiti opljačkani novac, izjavio je koordinator sindikalnih središnjica Mladen Novosel.

Iako priznaje da su današnje teme na GSV-u važne za hrvatsko radništvo, Novosel ističe da je dan nakon brutalne intervencije policije sindikalcima nemoguće sjesti za stol s Vladom koji smatraju odgovornom za to, te da ne prihvaćaju dolazak nikoga drugoga osim ministra Ostojića.

S druge strane, Mrsić tvrdi da je Vlada spremna na nastavak socijalnog dijaloga i razgovore sa svim zainteresiranim stranama. Idućeg tjedna održat će se niz konzultativnih sastanaka o Zakonu o reprezentativnosti sindikata, sindikalnoj inicijativi o povećanju minimalne plaće itd., tako da će se socijalni dijalog nastaviti i bez GSV-a, najavio je Mrsić.