MINISTARSTVO NE POPUŠTA

Prosvjed radnika HŽ Infrastrukture bez rezultata

03.05.2012 u 16:39

Bionic
Reading

Uprava HŽ Infrastrukture i Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture ostali su pri svojim stavovima o potrebi smanjenja broja radnika u HŽ Infrastrukturi kao prvoj mjeri restrukturiranja pa od sutra počinje djelovati stožer za obranu te tvrtke, a izgledne su i nove sindikalne akcije

To su nakon razgovora u Ministarstvu prometa, pomorstva i infrastrukture radnicima HŽ Infrastrukture priopćili čelnici četiriju sindikata koji su organizirali njihov današnji prosvjed.

'Nažalost danas nije bilo uspjeha u pregovorima s Upravom i Ministarstvom. Oni i dalje ostaju kod stava da prvo treba smanjiti broj zaposlenih, a potom smanjiti prava iz kolektivnog ugovora', rekao je nakon sastanka u Ministarstvu predsjednik Sindikata željezničara Hrvatske Branko Kreš. Ujedno je za sutra ujutro najavio početak djelovanja Stožera za obranu HŽ Infrastrukture

Nakon toga prosvjed je okončan.

Oko 500 radnika HŽ Infrastrukture prosvjed je započelo jutros na Glavnom kolodvoru, a potom su se uputili prema Direkciji HŽ-a u Mihanovićevoj ulici i Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture na Prisavlju.

Tijekom skupa, bučno su prosvjedovali protiv namjere uprave da u sklopu restrukturiranja otpusti više stotina radnika. Prosvjednici traže povlačenje iz procedure prijedloga pravilnika o organizaciji HŽ Infrastrukture u kojem se kao višak iskazuje 1.200 radnika.

Od Vlade traže da donese odluku o racionalizaciji s točno određenim ciljevima i rokovima. Smatraju, da ti rokovi i ciljevi nisu utvrđeni prijedlogom pravilnika te da uprava neosnovano kao glavni oblik racionalizacije predviđa otpuštanje radnika.

Drže da prije proglašavanja bilo kojeg radnika tehnološkim viškom, u HŽ Infrastrukturi treba provesti sve druge raspoložive mjere štednje.

Prosvjed su organizirali Sindikat Infrastrukture HŽ-a, Sindikat željezničara Hrvatske, Sindikat prometnika vlakova i Sindikat hrvatskih željezničara.

Uprava HŽ Infrastrukture priopćila je kako će razmotriti zahtjeve socijalnih partnera te nastaviti socijalni dijalog, a nova organizacija stupit će na snagu nakon provedenog postupka propisanog odgovarajućim propisima i razmatranja primjedbi dobivenih temeljem savjetovanja sa sindikatima.

Uprava najavljuje kako mjerama racionalizacije planira smanjiti broj zaposlenih za oko 650, smanjiti broj razina odlučivanja, objediniti više organizacijskih jedinica u jednu, očuvati djelatnosti vezane uz održavanje željezničke infrastrukture te podići efikasnost poslovanja i produktivnost rada.

Prosvjed radnika HŽ Infrastrukture