STRUJA, PLIN...

Čačić skriva istinu o poskupljenjima

02.05.2012 u 12:10

Bionic
Reading

Nove cijene struje i plina znatno jače će pogoditi prosječno hrvatsko kućanstvo nego što je to najavio prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić. Slučajno ili namjerno, Čačić je za dvadesetak kuna podcijenio prosječno povećanje računa za struju, a zaboravio je i reći da je Vlada uvela još jedan parafiskalni namet za plin u iznosu od 20,63 kune koji će morati plaćati sva kućanstva bez obzira na potrošnju

Naime, Vlada je svim hrvatskim plinarama odobrila uvođenje fiksne naknade za distribuciju plina u iznosu od 16,5 kuna (bez PDV-a). Tako je zapravo plin poskupio znatno više od rečenih 22 posto jer će građani za svaki ispostavljeni račun lokalnoj plinari morati platiti i tu fiksnu naknadu

'Točno. Do sada građani nisu plaćali nikakvu fiksnu naknada, a od sada će, osim računa za potrošeni, plin morati platiti još i naknadu od 16,50 kuna. Taj iznos bit će sastavni dio svakog budućeg računa', potvrdili su za Večernji list u Gradskoj plinari Zagreb. To znači da će kućanstva koja su do sada, primjerice, u prosjeku za plin mjesečno izdvajala 200 kuna ubuduće dobivati račun u iznosu od 264,63 kune', što je povećanje od čak 32,3 posto.

Iako se novi namet odnosi samo na račune za plin, i novi računi za struju bit će znatno veći nego što je Čačić najavio

Kako objašnjava Nenad Kurtović, predsjednik Saveza udruga potrošača Hrvatske, Čačićev proračun temelji se na činjenici da HEP ima 2,2 milijuna tarifnih obračunskih jedinica, koje je on poistovjetio s kućanstvima. Ipak, njih je znatno manje – prema posljednjem, popisu tek 1,6 milijuna. Ostalih 600 tisuća potrošača su stubišta, garaže i razni gospodarski objekti gdje je potrošnja puno manja nego u kućanstvima.

Uzme li se taj manji broj u računicu, ispada da će u prosječnom kućanstvu račun porasti za 60, a ne za 40 kuna kako tvrdi Čačić. Dapače, u krajevima Hrvatske gdje potrošači nemaju pristup plinu ili jeftinoj toplinskoj energiji, poput Dalmacije i ruralnih područja kontinentalne Hrvatske, prosječni bi računi mogli porasti i za 100 kuna, tvrdi Kurtović.