NISMO VIŠE JEFTINI

Hrvatska po cijeni struje blizu EU prosjeka

28.04.2012 u 06:00

Bionic
Reading

Nakon osjetnog poskupljenja struje i plina za kućanstva Hrvatska je napustila društvo europskih zemalja s jeftinom energijom i približila se europskom prosjeku

Prema cijeni struje za srednje velika kućanstva na Eurostatovoj mapi države su podijeljene u pet kategorija. Prije poskupljenja Hrvatska se s cijenom od 0,0918 eura po kilovatu nalazila u kategoriji zemalja s najnižom cijenom električne energije.

Od zemalja članica Europske unije od nas su bili jeftiniji samo Rumunjska, Bugarska i Estonija, a niže cijene električne energije plaćali su i građani Srbije, BiH, Makedonije i Crne Gore, ex-Yu država koje se ne vode u Eurostatovoj statistici.


Nakon poskupljenja od 20 posto situacija se drastično promijenila. Uz pretpostavku da se u drugim državama cijene u međuvremenu ostale iste, Hrvatska se s cijenom od 0,11 eura/kWh popela za sedam mjesta i približila se središnjem dijelu ljestvice. Sada jeftiniju struju od Hrvata plaćaju i Latvijci, Turci, Francuzi, Litvanci, Portugalci, Grci i Slovenci.

Samo malo zaostajemo za Finskom i Poljskom, a sasvim smo blizu prosjeka EU 27 koji iznosi 0,1275 euro za kilovat.

Slična promjena dogodila se i s cijenom plina po kojoj smo još više zaostajali za prosjekom EU. Prije poskupljenja jeftiniji plin plaćali su samo Rumunji i Turci, a Hrvatska je s cijenom od 8,48 eura po gigadžulu bila 30 posto jeftinija od europskog prosjeka

Nakon poskupljenja od 22 posto preskočili smo Bugarsku, Estoniju, Litvu i Latviju i približili se Poljskoj i Slovačkoj. U odnosu na europski prosjek (11,95 eura) cijena plina u Hrvatskoj sada je niža samo 13,4 posto.