PREKRŠILI ZAKON

Čelnici državnih tvrtki 'zaboravili' predati imovinske kartice

27.04.2012 u 08:00

Bionic
Reading

Većina novih šefova državnih tvrtki oglušila se na Zakon o sprečavanju sukoba interesa te nije u roku od 30 dana od sjedanja u fotelje predala imovinske kartice. Dok to u sređenim državama ne bi prošlo bez javne osude i sankcija, kod nas im se ništa strašno neće dogoditi jer tijelo koje bi ih trebalo strogo nadzirati ne funkcionira više od godinu dana

Točnije, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa postoji, ali u krnjem sastavu a takve su mu i ovlasti. Zbog toga ne čudi i njihova nonšalancija u prikupljanju imovinskih kartica jer, iako su pojedini predsjednici uprava javnih poduzeća stupili na dužnost prije više od dva mjeseca, tek jučer im je poslano pismeno upozorenje da nisu ispunili svoju zakonsku obavezu.

Predsjednik Povjerenstva odvjetnik Mate Kačan potvrdio nam je da su samo tri čelnika državnih firmi poslala svoje imovinske kartice, i to predsjednik uprave HEP-a Zlatko Koračević, Edo Kos iz Hrvatskih cesta i Dragan Kovačević iz Janafa.

Na zakon su se oglušili Ivan Pavelić iz Hrvatskih šuma, Mladen Antunović iz Plinacra, Ivica Plišić iz Hrvatskih voda, sva trojica na dužnost su stupila još u veljači, te Željko Denona iz Autocesta Rijeka – Zagreb, Rene Valčić iz Hrvatskih željeznica i Dražen Guštin iz Hrvatskih autocesta koji su novu funkciju preuzeli početkom travnja.

'Svima njima, sukladno članku 10. Zakona o sprečavanju sukoba interesa, uputili smo danas pismeni zahtjev da predaju imovinske kartice. Ako to ispune u predviđenih 15 dana to se još uvijek može tolerirati. Možemo na to gledati kao na uhodavanje. Nisu znali... a trebali su', rekao nam je jučer Kačan.

Povjerenstvo je u stvari odlučilo reagirati nakon našeg upita zbog čega se kartice novih dužnosnika ne mogu pronaći na njihovim web stranici.


U slučaju da niti u roku od 15 dana netko od čelnika javnih tvrtki ne pošalje imovinsku karticu postojeće Povjerenstvo mu ne može ništa.

Naime, njegovi članovi izabrani su još 2008. prema tada važećem zakonu koji je predviđao da ih ima ukupno 11 - šest saborskih zastupnika i pet stručnih suradnika.

Međutim, u veljači 2011. donijet je novi Zakon o sprečavanja sukoba interesa prema kojem bi Povjerenstvo trebalo imati samo pet nepolitičkih članova. Raspisana su dva natječaja, ali se na njih nitko nije javio.

U međuvremenu, šestorici zastupnika istekao je mandat, na vlast je došla Kukuriku koalicija koja sad radi na još jednoj izmjeni zakona a Povjerenstvo iz 2008. i dalje funkcionira s preostalih pet članova koji nemaju nikakvih ovlasti.

Novo Povjerenstvo, prema natpisima iz novina, trebalo bi biti imenovano do ljeta, i to nakon što na snagu stupi novi zakon koji prvo mora proći ocjenu Europske komisije.