SUD ODLUČUJE

Zamakardy korak do stečaja

26.04.2012 u 15:22

Bionic
Reading

Više od stotinu zaposlenika ostalo je bez radnih mjesta u posrnulom Zakmardyju, graditeljskom poduzeću u (su)vlasništvu Eduarda Brumena, koji je zbog zloporabe položaja i ovlasti u Stanoingu, upravitelju 500-tinjak zgrada i najvećem investitoru u stanogradnji u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, pritvoren u veljači te se još uvijek nalazi u pritvoru zbog opasnosti na utjecaj svjedoke

Zbog nemogućnosti naplate potraživanja od 14 milijuna kuna za radove građenja stambenog objekta Dilatacija I koja je ugovorena još 2007, a dovršena 2010. godine, Zagorje-Tehnobeton podnijelo je prijedlog za pokretanje stečaja nad tvrtkom Zakmardy, čiji je račun 148 dana u blokadi za iznos nešto veći od 28 milijuna kuna. Međutim, iako bi se to očekivalo, predlagatelj stečaja ne nalazi se među vjerovnicima koji su blokirali račun Zakmardyja u kojem danas radi svega dvoje zaposlenika, dok je u najbolja vremena radilo više od stotinu. Usprkos tome, Denis Pavlic, direktor Zakmardyja od veljače ove godine, usprotivio se prijedlogu za otvaranje stečaja.

'Tražbina predlagatelja je sporna jer nije dokazana, pa predlažem vještačenje, a glede upisa založnih prava banaka i poreza na imovinu, naglašavam da je to učinjeno u vrijeme kada je poduzeće još normalno poslovalo. Zakmardy i danas ima imovinu čija je vrijednost veća od dva milijuna eura te nenaplaćenih potraživanja među kojima i prema Zagorje-Tehnobetonu', ustvrdio je Pavlic na varaždinskom Trgovačkom sudu naglašavajući još uvijek nije napravio primopredaju dokumentacije s prethodnom direktoricom.

Dužnik, kako je objašnjeno, od predlagatelja potražuje sedam milijuna kuna s osnova štete i kršenja ugovora o građenju iz 2007. godine, u vezi s čime je pokrenut i odgovarajući postupak. No, nije osporena blokada računa Zakmardyja do koje je dobrim dijelom došlo jer su banke poslale na naplatu zadužnice koje su služile kao osiguranje kredita odobrenih Stanoingu. S tim u vezi je rečeno da je izgledno da će se blokada riješiti kroz dva mjeseca s obzirom na pregovore Stanoinga, banaka i vjerovnika.

Ustrajući na prijedlogu za otvaranje stečaja, punomoćnik Zagorje Tehnobeton naglasio je tražbinu učinio vjerojatnim budući da ima građevinske situacije ovjerene od dužnika, a njegova potraživanja s osnova navodne štete ne bi smjela utjecati na odluku o otvaranju stečaja, tim više što je o njima obaviješten tek na dan pritvaranja Eduarda Brumena, (su)vlasnika Zakmardyja i predsjednika njegovog nadzornog odbora.

Da postoje razlozi za otvaranje stečaja nad Zakmardyjem, odnosno da nije izgledan nastavak njegovog poslovanja, ustvrdila je i privremena stečajna upraviteljica naglašavajući da su kratkoročne obveze tvrtke 48 milijuna kuna, a dugoročne 3,2 milijuna. Hoće li stečaj biti otvoren ili prijedlog odbačen, trebalo bi se znati kroz tri dana.