MILANOVIĆ S KINEZIMA

Kina će sa 10 milijardi dolara kreditirati Istočnu Europu

26.04.2012 u 12:47

Bionic
Reading

Kineski premijer Wen Jiabao najavio je otvaranje kreditne linije od 10 milijarda dolara za projekte suradnje s istočnom i srednjom Europom u četvrtak u Varšavi na početku gospodarskog foruma 16 čelnika zemalja iz te regije, među kojima je i hrvatski premijer Zoran Milanović

'Da bismo produbili suradnju između naših zemalja i regija, kineska vlada odlučila je otvoriti posebnu kreditnu liniju od 10 milijardi dolara kojima će podržati projekte suradnje u infrastrukturi, novim tehnologijama i zelenom gospodarstvu', rekao je Wen na međunarodnom radnom sastanku predsjednika vlada 'Poljska - Srednja Europa - Kina'.

Peking će osnovati i 'kinesko-srednjoeuropski fond za suradnju u investicijama, a u prvoj fazi taj će fond prikupiti 500 milijuna dolara', najavio je.

'Kina će pozvati svoje tvrtke da stvore tehnološke i gospodarske zone u vašim zemljama u pet idućih godina', najavio je Wen na gospodarskom sastanku na vrhu koji je osim 16 premijera iz zemalja Srednje i Istočne Europe okupio i predstavnike 300 kineskih tvrtki.

O zanimanju kineskih tvrtki govori i prošlotjedni posjet Hrvatskoj predstavnika kineske brodarske kompanije China Ocean Shipping Company (COSCO), koji su s hrvatskim dužnosnicima razgovarali o razvoju lobističkog centra i prometnog koridora za kineske robe namijenjene europskom tržištu, a s naglaskom na luku Rijeka kao poveznicom sa Srednjom Europom.
Kina je u regiju srednje i istočne Europe od 2004. do 2010., uložila 622 milijuna eura, no godišnji iznos tih ulaganja udvostručen je zadnjih godina, navodi Institut za razvoj srednje i istočne Europe.

Wen je najavio da će 'Kina surađivati sa zemljama Srednje i Istočne Europe kako bi recipročno otvorila tržišta i potaknula komercijalnu razmjenu do 100 milijarda dolara 2015. godine'.

Također je Kina 'spremna uvoziti više robe iz te europske regije', rekao je i obećao je da će 'olakšati gospodarstvenicima iz te regije sudjelovanje na izložbama i sajmovima u Kini'.

Hrvatski premijer treba u četvrtak na marginama sastanka razgovarati s premijerom Wenom i upoznati ga s projektima od posebnog interesa za moguća kineska ulaganja u Hrvatsku, poput kompleksa Luke Rijeka, željezničke pruge Rijeka - Zagreb - Botovo u koridoru Vb te projektima iz područje energetike.

Na sastanku u Varšavi okupili su se i premijeri Albanije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Češke, Estonije, Mađarske, Latvije, Litve, Makedonije, Crne Gore, Srbije, Slovačke, Slovenije i Poljske, zemlje domaćina, a s nekima od njih bilateralne susrete trebao bi održati Milanović.