POHVALA ZAGORSKOJ ŽUPANIJI

Hajdaš Dončić za Gong uzor, za reviziju upitan

26.04.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić kao donedavni župan Krapinsko-zagorske županije od Gonga je u utorak dobio priznanje za vođenje najtransparentnije županije u Hrvatskoj. Zanimljivo da je kao primjer transparentnosti istaknuta županija kojoj je Državna revizija dala uvjetno mišljenje, što znači da su pronađene nepravilnosti u financijskom poslovanju. Može li se u isto vrijeme biti najtransparentniji i financijski nepravilan? U Gongu misle da može i kažu zato što se njihova metodologija razlikuje od revizorske jer ne analiziraju financijsku transparentnost

Krapinsko-zagorska županija nije nažalost jedina koja nije zadovoljila revizore, no postoje i one koje su dobile bezuvjetno mišljenje, što znači da revizori nemaju prigovore na njihovo poslovanje. Uvjetno mišljenje županiji koju je vodio Hajdaš revizori su dali jer su utvrdili nekoliko propusta: nije evidentirana obveza od 10,3 milijuna kuna za financiranje projekta energetske učinkovitosti, ukupan iznos isplaćenih plaća je iznad zakonski dozvoljenog, a županija je prenijela dio svoje imovine na razna trgovačka društava, što nije uradila u skladu sa zakonom.

Nije li kontradiktorno da je takva županija uzor transparentnosti? U Gongu misle da nije i ističu da se u istraživanju nisu bavili financijskom transparentnošću. 'Nijedna metodologija nije savršena, naše se istraživanje bavilo usmjerenošću prema građanima, zanimalo nas je koliko im županije omogućuju sudjelovanje u procesima donošenja odluka. Ne bavimo se financijskom transparentnošću. Lokalne jedinice same ispunjavaju upitnik o svom radu, a mi ne možemo ulaziti u izvještaje Državne revizije', kazala je za tportal Nives Miošić iz Gonga, voditeljica Lotus istraživanja Zajedno protiv korupcije

Ako se ne bave financijskom transparentnošću, zanimalo nas je koje vrste transparentnosti onda istražuju? Ovo su pokazatelji koje Gong mjeri: javnost sjednica vijeća/skupštine, javnost rada i odluka izvršne vlasti, primjena Zakona o pravu na pristup informacijama, suradnja s civilnim društvom te izravna participacija građana u odlučivanju.

Spomenimo da je uz Krapinsko-varaždinsku županiju nagradu dobila i Varaždinska županija, od gradova je najtransparentnija Rijeka, a najveći napredak u odnosu na prošlo istraživanje ostvarila je općina Pučišća na Braču.

Prema međunarodnim kriterijima transparentnost državnog proračuna i lokalnih jedinica prati Institut za javne financije. Prema zadnjem istraživanju najbolje je ocijenjen Slavonski Brod, a najslabije Šibenik, a na žalost županije, zasad još nisu uključene u njihova istraživanja.