ŠEIK U ŠOPINGU

Katar kupuje udio u Porscheu

28.04.2009 u 10:46

Bionic
Reading

Katar pregovara o kupnji udjela u njemačkom Porscheu a razmišlja i o ulaganjima u druge automobilske kompanije, želeći dio sredstava iz svojih državnih stabilizacijskih fondova upotrijebiti u inozemstvu, kazao je u utorak premijer te zemlje, šeik Hamad bin Jasem al-Tani za katarski list Al-Arab.

Nakon što je časopis Focus prošli tjedan izvijestio da je katarski emir obavijestio Porsche da je zainteresiran za preuzimanje udjela u tom proizvođaču luksuznih automobila, šeik Hamad potvrdio je da Katar ozbiljno razmatra to ulaganje.

Službena katarska novinska agencija prenijela je izjavu šeika Hamada koji je kazao da država razmišlja o ulaganjima u automobilske kompanije, među kojima su i njemački proizvođači.

'Razmišljamo o tome ali još nismo donijeli konačnu odluku', kazao je on.

Rekordne cijene nafte izazvale su šestogodišnje razdoblje snažnog rasta u regiji Perzijskog zaljeva, te je došlo do snažnog rasta likvidnosti državnih stabilizacijskih fondova te regije i njihovih ulaganja u svijetu. Katar je, primjerice, najveći dioničar treće najveće britanske banke Barclays.

Posljednjih mjeseci ti su fondovi izgubili na milijarde uslijed strmoglavnog pada globalnih tržišta, a prihodi arapskih država u regiji Perzijskog zaljeva smanjeni su zbog pada cijena sirove nafte za dvije trećine.

No, Katar, najveći svjetski izvoznik ukapljenog prirodnog plina, u ovoj godini unatoč globalnom usporavanju očekuje realnu stopu gospodarskog rasta od sedam do devet posto.