PLAĆANJE SLUŽBENIKA

Bauk nije kaznio Finu nego joj je dao još posla

25.04.2012 u 11:05

Bionic
Reading

U želji da pojačaju dojam o odlučnosti ministra uprave, mediji su danima netočno pisali da je Arsen Bauk kaznio državnu financijsku agenciju Finu jer nije dovršila ugovoren posao, pa se preko registra zaposlenika u javnom sektoru još ne mogu isplaćivati plaće za sve koji je dobivaju iz državne blagajne. Činjenica je da im je Bauk na nekoliko mjeseci odgodio plaćanje i da se plaće ne isplaćuju centralizirano, no to nije ni bilo ugovoreno s Finom, potvrdio nam je ministar

Nakon što su mediji objavili priču da je konačno jedan ministar 'udario po prstima' neku lijenu državnu tvrtku zamolili smo Ministarstvo uprave da nam proslijedi ugovor o izradi registra koji je potpisala Kosoričina vlada s Finom. Umjesto ugovora, javio nam se ministar Arsen Bauk koji nam je rekao da centralna isplata plaća nije ni bila ugovorena, no shvatio je da im ovakav registar – skupi statistički godišnjak - ne treba.

'Radi se samo o promjeni ugovora s Finom, ona nije ništa pogriješila jer u ugovoru nije ni bilo planirano da se uspostavi centralizirani sustav plaća. No shvatili smo da nam statistički godišnjak ne treba i da je projekt zašao u slijepu ulicu pa smo ga odlučili vratiti na pravi put, redefinirati ugovor kad već plaćamo Fini 786.000 kuna mjesečno da napravi i taj dio', objašnjava ministar Bauk.

S obzirom da je riječ o državnoj tvrtki koja može dobiti posao s Ministarstvom bez natječaja, odlučio joj je 'podebljati' posao da bi se u budućnosti sve plaće iz državne blagajne mogle isplaćivati preko registra, što bi donijelo velike uštede proračunu.

Bauk ne zna zašto je procurila kriva informacija i čudi se tezi o kažnjavanju Fine za posao koji nije bio definiran ugovorom, plasiran kroz 'izvor blizak Vladi' koji su prenijeli mnogi mediji.

'Mogli smo pustiti ovakav ugovor, ali smo umjesto toga zatražili od Fine da napravi pilot-projekt isplate plaća za dva ministarstva, uprave i financija. Mjesec dana ćemo raditi paralelno, a bude li sve štimalo, plaće će ići samo preko registra', kaže Bauk za tportal i najavljuje da bi pilot-projekt trebao biti gotov za dva mjeseca. Dakle, za dva mjeseca Fini bi nakon obustave trebale krenuti nove isplate.

U gustoj šumi hrvatske birokracije na obračunu plaća trenutno radi više od tri tisuće ljudi i koristi se čak 180 softverskih rješenja koja bi trebala biti zamijenjena jednim. Do sada je Fina za izradu registra i obradu podataka dobila od Vlade skoro 10 milijuna kuna.