METEOR GRUPA

Propala tvrtka s najvećim brojem JPP projekata

23.04.2012 u 10:17

Bionic
Reading

Nakon što je početkom godine njezinih dvjestotinjak od tri stotine zaposlenika gotovo neprimjetno završilo na Zavodu za zapošljavanje, varaždinska Meteor Grupa pridružit će se nemalom broju graditeljskih tvrtki koje nisu uspjele o(p)stati u ova, krizna vremena. Propast je neminovna, jedino zasada nije jasno hoće li prije toga biti otvoren stečajni postupak ili će jedna od najvećih varaždinskih graditeljskih tvrtki, koja je izgradila većinu školskih objekata po modelu javno-privatnog partnerstva u Varaždinskoj županiji, biti - likvidirana

Na varaždinskom Trgovačkom sudu održano je ročište na kojem se razmatrao prijedlog za otvaranje stečajnog postupka nad Meteor Grupom čiji je račun, prema podacima FINA-e, u blokadi od 32,7 milijuna kuna dulje od 60 dana. Iako Poreznoj upravi, primjerice, duguje gotovo 14 milijuna kuna na ime poreza i doprinosa, prijedlog za otvaranje stečaja dala je zagrebačka tvrtka KORNI s potraživanjem od 614 tisuća kuna na ime izvedenih građevinskih radova na stambeno-poslovnom objektu u Kninu.

Upozorivši da se prije svega radi o spornoj tražbini u vezi koje se vodi parnični postupak, direktor Meteor Grupe Duško Paripović usprotivio se otvaranju stečaja, odnosno prijedlogu zagrebačke tvrtke da se ispita financijsko-gospodarsko stanje poduzeća i njegov odnos s povezanim tvrtkama.

Premda nije osporio da postoje stečajni razlozi s obzirom da su Meteor Grupu 15. prosinca prošle godine blokirale banke i Porezna uprava, a zatim i dobavljači, Paripović je naglasio da su dugovanja manja te da se vode pregovori s poreznicima i najvećim vjerovnikom, Hypo Alpe Adria Bank, radi restrukturiranja poduzeća u vezi čega je i napravljen plan prema kojem će se tijekom postupka likvidacije namiriti vjerovnici.

Sukladno tome, tijekom veljače osnovane su četiri nove tvrtke koje su nastavile poslovati sa sredstvima za rad od Meteor Grupe, a preuzele su i obveze prema radnicima. Riječ je o društvima s ograničenom odgovornošću Meteor Trgovina, Meteor Graditeljstvo, Meteor Proizvodnja i Meteor Grupa Privatno partnerstvo u kojima je ostalo raditi stotinjak od 311 zaposlenika Meteor Grupe u koja ima potraživanja od 83 milijuna kuna te nekretnine čiju vrijednost nije naznačio.

S obzirom na iznesene podatke, kao i uvida u račune tvrtke Korni i spis parničnog postupka, sutkinja varaždinskog Trgovačkog suda Jasna Lekić zaključila je da su ispunjeni uvjeti za ispitivanje gospodarsko-financijskog stanja Meteor Grupe, što će napraviti Marija Holetić koju je postavila za privremenu stečajnu upraviteljicu. U roku od 15 dana ona će ispitati i stečajne razloge, odnosno postoji li vjerojatnost tražbine predlagatelja stečaja te mogu li se troškovi stečaja pokriti imovinom Meteor Grupe s kojoj tvrtka ne može više raspolagati bez njezine suglasnosti.

Obrazlažući zabranu raspolaganja imovinom Meteor Grupe, sutkinja je ukazala da iz iskaza direktora proizlazi da je u vrijeme blokade žiroračuna poduzeće poslovali na način da se opterećivala i otuđivala njegova imovina, odnosno mijenjalo njegovo imovinsko stanje koje bi za vjerovnike moglo biti nepovoljno.

Naime, kako je na sudu ustvrdio Paripović, Meteor Grupa poslovala je i tijekom blokade žiroračuna, i to kroz kompenzacije isključivo da bi se završila rekonstrukcija Termi Tuhelj i izgradio hotelski kompleks. Da bi se platili radovi podizvođačima, ali i namirile obveze prema radnicima, prodavana je i imovina, ali uz potvrdu i suglasnost banaka koje su upisane kao razlučni vjerovnici.

'U poslovne teškoće došli smo zbog recesije, a najviše upravo zbog projekta Termi Tuhelj gdje smo imali velike izvantroškovničke radove koji nisu priznati, zbog čega smo zapali u probleme i gubitke, nakon čega nam je naplaćena i garancija od 12 milijuna kuna', naglasio je Paripović govoreći o uzrocima propasti Meteor Grupe, tvrtke koja ima 18 projekata sklopljenih po modelu javno-privatnog partnerstva, što je daleko najviše ne samo u Varaždinskoj županiji, nego i u Hrvatskoj.