PONIŠTEN NATJEČAJ

Ribarski inspektori dobili pa izgubili posao

19.04.2012 u 14:48

Bionic
Reading

Ministarstvo poljoprivrede raspisalo je krajem svibnja prošle godine javni natječaj za radna mjesta ribarskih inspektora na moru, no nakon legalne procedure, na iznenađenje veterinara Hrvoja Vranka koji je očekivao zaposlenje u Senju, već provedeni natječaj je odlukom resornog ministra poništen

'Natječaj se odlukom ministra Jakovine obustavio, no on nije mogao obustaviti natječaj koji je već proveden, to je gaf. Radi se o natječaj koji nije u postupku, već je proveden i za koji je doneseno prvostupanjsko rješenje o izboru kandidata. Izabran sam na radno mjesto ribarskog inspektora na moru s mjestom rada u Senju', kaže ogorčeno Hrvoje, te pojašnjava kako je dobio čak i usmenu obavijest da treba dostaviti potvrdu o obavljenom zdravstvenom pregledu, što je i učinio, no krajem prosinca uslijedila je za njega šokantna obavijest – da se natječaj poništava iz razloga novog unutarnjeg ustrojstva resornog ministarstva.

I doista, početkom travnja Vranko je umjesto obavijesti o rasporedu na radno mjesto zaprimio Odluku o obustavi javnog natječaja.

'Dana 29. prosinca 2011. stupila je na snagu nova Uredba o načelima za unutarnje ustrojstvo tijela državne uprave (NN 154/11) te Uredba o izmjenama i dopuni Uredbe o načelima za unutarnje ustrojstvo tijela državne uprave (NN 17/12), kojima su propisane nove vrste, nazivi i uvjeti za ustrojavanje unutarnjih ustrojstvenih jedinica tijela državne uprave. U skladu s navedenim, 2. ožujka 2012. stupila je na snagu Uredba o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva poljoprivrede (NN 27/12) kojom se predviđaju redefinirane ustrojstvene jedinice. Na temelju navedene Uredbe donijet će se Pravilnik o unutarnjem redu, a s tim u vezi bit će izmijenjeni i opisi konkretnih radnih mjesta, odnosno radna mjesta ribarskih inspektora za koja je raspisan predmetan natječaj biti će ukinuta', navodi se u Odluci kojom se 'potezom pera' ukida potreba za zapošljavanjem ribarskih inspektora na moru u Senju, Puli i Visu

'Natječaj je bio raspisan na zahtjev Uprave za ribarstvo jer su trebali ljude za tu djelatnost. No umjesto intencije jačanja nadzora i kontrole ribarstva, tom su odlukom de facto poništili ribarsku inspekciju', veli Vranko. Dodaje kako Odluku smatra nelegitimnom jer nije u skladu s relevantnim zakonima RH, kao ni s načelima EU zajedničke ribarske politike (CFP) o jačanju nadzora i kontrole u ribarstvu.

Kako napominje, poglavlje 13. je samo privremeno zatvoreno, pa ukoliko EU komisija utvrdi da se ne poštuju dogovori i preporuke vezane uz ovo poglavlje, ono bi se moglo ponovno otvoriti, a što bi u daljnjem tijeku moglo imati negativne posljedice, kako za ribarstvo tako i za sva druga područja.

'Ukoliko se ova odluka ne povuče, postoji realna mogućnost za donošenje većeg broja sličnih zakonski neutemeljenih odluka o obustavama javnih natječaja iz prethodnih razdoblja. Ovakvim odlukama bila bi upitna radna mjesta svih aktualnih zaposlenika u tijelima državne uprave, a koji su legalno izabrani u postupku javnih natječaja', kaže Vranko, koji je o svom slučaju obavijestio ministra Tihomira Jakovinu premijera Zorana Milanovića i ministra Arsena Bauka, no iako je zatražio, njihovo očitovanje još nije dobio.