AD PLASTIK KOOPERANT

Otvorena Fiatova tvornica u Kragujevcu

16.04.2012 u 19:14

Bionic
Reading

Kompanija Fiat automobili Srbija otvorila je u Kragujevcu novu tvornicu automobila, najveću investiciju u Srbiji u proteklih nekoliko desetljeća. Prvi model koji će se proizvoditi u novim pogonima je Fiat 500L, izvještavaju srpski mediji

'Fiat automobili Srbija' (FAS), zajednički je projekt Vlade Srbije i Fiata u kojem većinski udjel (67 posto) ima talijanski partner. Investicija je vrijedna oko milijardu eura, a tvornica je projektirana za proizvodnju oko 300.000 automobila godišnje.

Kompleks u Kragujevcu prostire se na oko 1,4 milijuna kvadratnih metara, a kao podrška FAS-u Kragujevcu su smješteni i pogoni tradicionalnih Fiatovih dobavljača i kooperanata.

U pogonima će se proizvoditi novi Fiatov model 500 L predstavljen početkom ožujka u Ženevi. Fiat planira godišnje prodati 160.000 automobila novog modela.

Početna cijena modela 500 L bit će oko 16.000 eura, a proizvodit će se dvije benzinske verzije tog vozila i jedna s dizel motorom.

Od pokretanja proizvodnje u Kragujevcu koristi će imati i hrvatski proizvođač auto-dijelova AD Plastik. Za novi Fiatov model AD Plastik će isporučivati plastične dijelove, koje će proizvoditi u tvornici u Mladenovcu.

AD Plastik je krajem prošle godine od zabočke tvrtke MP Profil preuzeo tvrtku u Mladenovcu u kojoj je nastavio i proizvodnju građevinske izolacije te proizvoda od filca.