ZA ŠVEDSKE NARUČITELJE

U Trogiru porinuta grdosija duga 182 metra

14.04.2012 u 18:44

Bionic
Reading

Danas je u brodogradilištu u Trogiru porinut novi brod za naručioca Siteam Pioneer Shipping Co. Pte. Ltd. Singapore. Kuma broda Mervi Karttunen je svečano presjekla vrpcu u Brodotrogiru. Kuma broda je inače bivša zaposlenica grupe Laurin Maritime AB i trenutno je članica Švedskog olimpijskog nacionalnog odbora

Mervi Karttunen je nadjenula ime brodu Allegro te mu zaželjela sretnu plovidbu. Ime broda Allegro, kao i kod prethodno isporučenih brodova, znači glazbeni pojam. U ovom slučaju Allegro znači radostan (veseo),odnosno žustar muzički tempo. Današnje porinuće je uslijedilo nakon povoljnijih vijesti koje smo ovaj tjedan mogli čuti vezano uz sudbinu hrvatskih brodogradilišta.

Podsjetimo da će Vlada RH Brodotrogir, skupa s riječkim brodogradilištem 3. maj, ponuditi domaćim investitorima u paketu
. U tom paketu najavljen je nastavak brodogradnju u manjem obimu, posebno u Brodotrogiru. To je zapravo na tragu ponude koju je prije nekoliko godina za trogirsko brodogradilište dao splitski poduzetnik Slobodan Ljubičić. On je na atraktivnoj lokaciji planirao veliku marinu, manje remontno brodogradilište za potrebe marine i turističke sadržaje.

Na svečanosti Mateo Tramontana, direktor Brodotrogira, prisjetio je sve prisutne na početak suradnje i razvoja poslovnih odnosa s kompanijom Laurin Maritime od 1999. godine do danas te zahvalio svima onima koji su na bilo koji način sudjelovali u izgradnji ovog broda.


Danas porinuti brod je namijenjen prijevozu kemikalija i naftnih prerađevina nosivosti 46,184 TDW-a, duljine preko svega 182,90 metara i širine 32,20 metara. Brzinu od 15 čvorova omogućuje glavni pogonski stroj od 8.200 kW proizveden u Brodosplitu. Uz naručitelja i njegove goste, ovom svečanom događaju prisustvovali su i predstavnici grada Trogira, predstavnici uprave, nadzornog odbora, radnici Brodotrogira te brojni građani Trogira.

Brod je izgrađen za naručitelja Siteam Pioneer Shipping Co. Pte. Ltd. Singapore, a porinuće Allegra jedanaesto je porinuće u Brodotrogiru za tvrtku Laurin Maritime, odnosno obitelj Laurin. Nakon uspješnih i nagrađivanih Tarantelle, Tintomare, Tapatia, Toccate, Tosce, Tambourina, Cavatine, Calypsa,Corrida i Amorine, posljednji brod u nizu je Allegro. Hoće li to biti i inače posljednji brod s trogirskih navoza, znat će se vrlo brzo. Iz uprave Brodotrogira nismo ništa u tom smislu doznali, sukladno već prije jasno izrečenom stavu da neće komentirati poteze prodavatelja, Vlade RH.