SAVJET LORDA SKIDELSKOG

'Hrvati, nemojte štedjeti i tiskajte novac'

11.04.2012 u 22:44

Bionic
Reading

Hrvatska je u zamci niske zaposlenosti i treba što prije naći izlaz, a za to je potrebna hrabrost i razmišljanje izvan okvira - poruka je lorda Roberta Skidelskog. Taj svjetski poznati i nagrađivani profesor ekonomije, povjesničar i pisac održao je predavanje u Hrvatskoj gospodarskoj komori. Ono što vrijedi za Njemačku, ne mora vrijediti i za male zemlje poput Hrvatske. Proračunska strogoća manje zemlje vuče na dno. Predlaže veću potrošnju koja potiče zaposlenost

'Ako u trenutačnim uvjetima režete državni sektor, onda režete radna mjesta, a pogrešno je misliti da će nezaposleni brzo naći novi posao u privatnom sektoru', istaknuo je. 'Hrvatska je u zamci niske razine zaposlenosti te mora pronaći izlaz iz te situacije kako se ne bi napravila još veća društvena šteta', naglasio je Skidelsky. Rekao je da ne poznaje dobro Hrvatsku, ali želi potaknuti razmišljanja o drukčijim ekonomskim modelima od dosadašnjih.

Skidelsky kaže da Hrvatska ima dva alata, i to kontrolu vlastitog tečaja i tiskanje novca. Želimo li povećati izvoz, trebamo razmisliti i o drukčijoj politici središnje banke. Mislim da je Hrvatskoj potrebna deprecijacija kune. 'Istina, malo je rizično zbog velike zaduženosti, pa bi to trebalo napraviti u dogovoru s međunarodnim kreditorima', rekao je.

U današnje vrijeme recesije, donedavno zaboravljena Keynsova teorija veće državne potrošnje i poticanja zapošljavanja - relevantnija je, kaže, nego ikad. Rješenje vidi u jakim nacionalnim investicijskim bankama. Kapitalizam slobodnog tržišta pokazao se kao nestabilan i nedovoljan. Potrebna je veća uloga države, bilo da je riječ o investicijama ili raspodjeli bogatstva, ističe.

'Iako je Hrvatska na putu u Europsku uniju, ne moramo je u svemu slijediti. Temeljna je poruka da se svijet traži i da u tom kontekstu Hrvatska ima prvi put priliku graditi vlastiti ekonomski model', rekao je predsjednik HGK Nadan Vidošević. Ekonomski model lorda Skidelskog, ako je suditi prema posjećenosti predavanja, danas je zanimao - jedino znanstvenike. Kako HRT javlja, iz Vlade i HNB-a nije došao - nitko!