O SEZONI, ZAMP-u I HRT-u

Bajs: ZAMP tek svaku drugu kunu daje autorima

24.04.2009 u 15:47

Bionic
Reading

Turistička sezona za sada u Hrvatskoj ide sukladno očekivanjima, koja su s jedne strane slično kao i u svijetu uvjetovana negativnim utjecajima gospodarske krize, a s druge strane postignutom spremnošću hrvatskog turističkog sektora za takvu situaciju, kazao je danas ministar turizma Damir Bajs u Zagrebu prilikom potpisivanja ugovora o suradnji s Hrvatskom gorskom službom spašavanja (HGSS)

Ova će sezona biti i veliki ispit za hrvatski turizam, rekao je Bajs ocjenivši da se turistički sektor pripremio za aktualnu situaciju te da već poduzete mjere udruženog oglašavanja kroz partnerstvo javnog i privatnog sektora (novčani poticaji po dolasku turista) polako ali sigurno daju rezultate.

To je već dijelom pridonijelo i boljoj od očekivane turističke posjete u Hrvatskoj za proteklih uskrsnih blagdana, što se može nastaviti i u svibnju, posebno njegovim početkom kada se u Hrvatskoj očekuje veći broj dolazaka slovenskih turista zbog poklapanja njihovih državnih praznika s prvosvibanjskim.

Bajs od hotelijera, ugostitelja i drugih u sektoru očekuje i da uštede slijedom smanjivanja parafiskalnih naknada za ZAMP i HRT, što se kao provedbena mjera iz Akcijskog plana očekuje do početka glavnog dijela sezone, preliju ili u niže cijene ili u povećavanje odnosno dodavanje vrijednosti za isti novac.

Komentirajući nepristajanje glazbenika da se slijedom mjera iz Akcijskog plana za turizam već ove godine smanje naknade ZAMP-u, naglasio je da se mjerom smanjenja te naknade ni na koji način ne žele ugroziti niti umanjiti autorska i srodna prava, dodajući da je tu zapravo riječ o promjeni metodologije naplate tih autorskih prava.

Dodaje pritom da svi moraju biti svjesni negativnih posljedica gospodarske krize zbog čijeg je ublažavanja u suradnji sa sektorom i rađen Akcijski plan, kojeg je prema prijedlogu Ministarstva prihvatila hrvatska Vlada i Ekonomsko vijeće.

Ističe i da je turizam samo jedan od sektora koji ZAMP-u plaća naknadu, pri čemu znakovitim drži i podatak da ZAMP ovog trenutka od svake prikupljene kune tek svaku drugu proslijedi autorima i to jednom godišnje.

Napomenuvši da Ministarstvo turizma ne razrađuje koliko će biti smanjenje iznosa tih i drugih parafiskalnih naknada nego je u svemu koordinator, ministar je kazao da je s HRT-om u tijeku završno pregovaranje te se može očekivati paušalno plaćanje pretplate, a ne kao do sada po pojedinom TV prijemniku.