PROGNOZA TRI INSTITUTA

Eurozona će na proljeće 2012. izaći iz recesije

04.04.2012 u 13:49

Bionic
Reading

Nakon kratkotrajne recesije u koju je zapalo u zadnjem tromjesečju prošle godine, gospodarstvo eurozone može očekivati povratak skromnom rastu na proljeće 2012. godine, prognoziraju statistički i ekonomski instituti tri vodeća gospodarstva eurozone

Francuski i talijanski statistički ured INSEE i Istat i njemački ekonomski institut Ifo objavljuju svako tromjesečje zajedničku ocjenu stanja u gospodarstvu 17-člane eurozone. U najnovijem izvješću potvrđuju da je bruto domaći proizvod (BDP) eurozone u prvom tromjesečju smanjen za 0,2 posto, nakon pada za 0,3 posto u zadnjem tromjesečju 2011. godine.

Za drugo tromjesečje ove godine prognoziraju stagnaciju, nakon čega bi u trećem tromjesečju trebao uslijediti mršavi rast od 0,1 posto.

Aktivnosti u gospodarstvu polagano će jačati, ali će rast ostati slabašan', prognoziraju instituti, napominjući da bi se ipak lakše trebalo dolaziti do kredita s obzirom da se vraća povjerenje u financijski sustav.

Po ocjeni tih instituta ulaganja će, međutim, najvjerojatnije ostati slaba, a upozorili su i na nepovoljne čimbenike za osobnu potrošnju, kao i na skok cijena nafte od početka godine.

"Fiskalna konsolidacija i pogoršanje stanja na tržištu rada pritisnut će potrošnju kućanstava. I na kraju, cijene nafte rastu od početka godine, zahvaljujući geopolitičkim napetostima i njihov daljnji rast nije isključen", upozoravaju iz tri ugledna instituta.