ERGOVIĆ SE NIJE POJAVIO

Radnici Bilokalnika pred HUP-om tražili svoju 'pravicu'

02.04.2012 u 15:50

Bionic
Reading

Uprava Bilokalnik Drva priopćila je danas da ne vidi razlog za prosvjed koji je stotinjak radnika te tvrtke održalo pred Hrvatskom udrugom poslodavaca (HUP) jer to ne može promijeniti okolnosti koje su dovele do podnošenja zahtjeva za pokretanjem stečaja tvrtke

Predsjednik HUP-a ima moralnu obvezu pomoći radnicima

'Ergović mora zajedno sa stečajnim upraviteljem pronaći rješenje za isplatu plaća i otpremnina, npr. može dati pozajmicu stečajnom upravitelju, te omogućiti nastavak proizvodnje kako bi se sačuvala radna mjesta', poručio je predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel sa današnjeg prosvjeda radnika Bilokalnika.

Predsjednik HUP-a ima moralnu obvezu prema radnicima Bilokalnik drva jer je u proteklih šest godina, koliko je većinski vlasnik te tvrtke, promijenio čak pet direktora koji su, na kraju, poduzeće odveli u stečaj, kažu sindikalci.

U priopćenju koje je potpisao direktor Bilokalnik Drva Josip Teskera ističe se da je odluka o pokretanju stečaja donijeta zbog teškog stanja u tvrtki – blokiranih poslovnih računa, nesposobnosti za plaćanje obveza, nemogućnosti pronalaska novih isplativih poslova, nepovoljnih projekcija poslovanja u idućim mjesecima, odnosno neodrživosti daljnjeg poslovanja tvrtke.

Podnošenje zahtjeva za pokretanjem stečaja u takvim je okolnostima bilo jedino odgovorno rješenje i jedini način da se zaštite potraživanja zaposlenih, a tu je odluku podržao i sindikat na sastanku s menadžmentom i vlasnikom. Osim toga, i sam je sindikat prethodno započeo prikupljanje potpisa radnika za pokretanjem stečaja, čemu se odazvalo 90 od 150 zaposlenih

Pogoni tvrtke ugašeni su još u studenom prošle godine, radnici su poslani kućama, a menadžment Bilokalnik Drva i Nexe Grupe dodatno je intenzivirao napore oko pronalaska strateškog partnera ili neke druge mogućnosti za nastavak poslovanja. No, odgovarajuće rješenje, unatoč postojanju određenih načelnih ponuda i interesa za preuzimanje tvrtke, nije nađeno, a sindikati su odbili ponudu za zbrinjavanjem zaposlenih koja je uz isplatu zaostalih plaća uključivala i isplatu otpremnina.

Vlasnici, Našicecement i cijela Nexe Grupa, sve su učinili da zadrže proizvodnju u Bilokalnik Drvu pa je posljednjih godina u modernizaciju pogona uloženo6 milijuna eura. No, unatoč znatnim ulaganjima, vrijednim poslovima koje je tvrtka dobila zahvaljujući tome što posluje u sastavu Nexe Grupe, te redovitim osiguravanjem likvidnosti i uskakanjem pri ispunjenju svih obveza prema državi, vjerovnicima, dobavljačima i zaposlenicima koje tvrtka sama nije mogla osigurati, Bilokalnik Drvo nije uspio stati na noge i poslovati samostalno.

Dramatično stanje na tržištu, nedostatak posla, nemogući uvjeti financiranja i izostanak poticajnih mjera koji bi olakšali izlazak iz krize, to jednostavno nisu dozvolili. A takvo poslovanje Bilokalnik Drva težak je uteg za Nexe Grupu, također ovisnu o građevinskom sektoru, kaže se u priopćenju.

Nexe Grupa je i dalje, kao jedan od većih vjerovnika, zainteresirana da tvrtka nastavi poslovanje te da se pristupi nekom od oblika preustroja tvrtke, kako bi se sačuvao barem dio poslovanja i radnih mjesta, ističe Uprava Bilokalnik Drva.